Nämä neljä koronaviruksen muunnosta huolestuttavat WHO:ta – alkuperät eri puolilla maapalloa

2:19
Toukokuun puolivälissä Delta-variantti aiheutti epidemiaryppään Keski-Pohjanmaalla. Katso johtajaylilääkärin haastattelu MTV Uutiset Livessä toukokuulta.

Maailman terveysjärjestö WHO on julkaissut yhteistyössä kansainvälisen tutkijaverkoston kanssa listan huolestuttavista koronavirusmuunnoksista.

Listassa nimetään neljä koronavirusmuunnosta, joita on syytä pitää silmällä. WHO nimesi hiljattain virusvariantit uudelleen, jotta viestintä virusvarianteista olisi selkeämpää.  

WHO:n mukaan neljä huolestuttavaa koronavirusvarianttia ovat Alfa, Beeta, Gamma ja Delta. Alfa on entinen Britannian virusmuunnos, Beetalla puolestaan viitataan Etelä-Afrikan virusmuunnokseen. Gamma tarkoittaa entistä Brasilian virusmuunnosta ja Deltalla viitataan Intian virusmuunnokseen.

Viruksilla huolestuttavia ominaisuuksia

Alfa, Beeta, Gamma ja Delta ovat huolestuttavia niiden tartuttavuuden ja leviämistehon takia.

Muunnokset ovat yhteydessä myös kohonneeseen sairaalahoidon riskiin. WHO arvioi myös, että neljä virusmuunnosta voivat mahdollisesti uhata kansanterveyttä esimerkiksi sitä kautta, että rokotteet eivät tehoaisi kattavasti niihin. 

Virusmuunnoksia esiintyy myös Suomessa. Alfaa on todettu Suomessa joulukuusta 2020 alkaen ja siitä on tullut Suomessa vallitseva koronaviruslinja. Myös Beetaa on todettu Suomessa.

Gammaa todettiin ensimmäisen kerran Suomessa helmikuussa 2021. Delta-muunnosta havaittiin taas tämän vuoden maaliskuussa matkustamiseen liittyvissä tapauksissa.

Kansallinen epidemiatilanne on tällä hetkellä kuitenkin paranemaan päin. THL seuraa virusmuunnoksia Suomessa ja raportoi niistä säännöllisesti nettisivuillaan.

Videot

Uusimmat

Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja