Ranskassa havaittu omikronia mutatoituneempi koronamuunnos – näin WHO kommentoi

8:54
Mitä omikronmuunnos kertoo koronaviruksen tilasta, evoluutiobiologi Tuomas Aivelo?

Maailman terveysjärjestö WHO:n mukaan Ranskassa useita tartuntoja aiheuttanut koronamuunnos IHU ei vielä ole merkittävä uhka. IHU havaittiin ensimmäisen kerran marraskuussa. Asiasta kertoo muun muassa Bloomberg.

Ranskassa on havaittu koronavirusmuunnos, jolle on annettu lempinimi IHU. Se on aiheuttanut 12 tartuntaa Alppien ympäristössä. Virus havaittiin Ranskassa samoihin aikoihin, kun omikronin leviäminen alkoi Etelä-Afrikassa.

IHU:ssa on 46 mutaatiota, mikä on enemmän kuin omikronissa, kirjoittaa Firstpost. Yksi näistä mutaatioista on N501Y, joka asiantuntijoiden mukaan voi tehdä IHUsta tehokkaasti leviävän.

Ensimmäisen todennetun IHU-tartunnan saanut henkilö oli juuri palannut Kamerunista.

– On liian aikaista spekuloida IHU-muunnoksen virologisilla, epidemiologisilla tai kliinisillä ominaisuuksilla näiden kahdentoista tapauksen pohjalta, todetaan vertaisarvioimattomassa tiedeartikkelissa, joka julkaistiin medRxivissä.

Koronaviruksen uusia muunnoksia havaitaan tiuhaa tahtia. WHO tarkkailee useiden eri muunnosten leviämistä, ja jos jokin niistä osoittautuu vakavaksi huolenaiheeksi, niin sen luokitus muuttuu.

– Muunnos on tiedossamme. Viruksella on ollut paljon mahdollisuuksia levitä, toteaa WHO:n korona-asiantuntija Abdi Mahamud.

Siinä missä omikron on levinnyt ympäri maailman, niin IHU ei ole näin tehnyt. WHO ei ole myöskään luokitellut IHU:a merkittäväksi huolenaiheeksi.Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja