Nämä lajit aiheuttavat eniten kasvomurtumia – "Turvallisuuden pitäisi olla aina etusijalla"

Tällaisia oireita aivovamma aiheuttaa 1:10
Isku päähän voi aiheuttaa aivovamman. Videolla kerrotaan, millaisista oireista pitää hakeutua välittömästi tutkimuksiin.

Urheilussa saatujen ja hoitoa vaativien kasvomurtumien määrä on viimeisten 30 vuoden aikana kaksinkertaistunut, selviää uudesta suomalaistutkimuksesta. Vammoja syntyy erityisesti tietyissä lajeissa.

Töölön sairaalan tapaturma-asemalla vuosina 2013–2018 hoidetuista vajaasta 3000 kasvomurtumasta joka neljäs (25,8 prosenttia) oli peräisin jääkiekosta. Seuraavaksi eniten kasvomurtumia aiheutti jalkapallo, joka oli taustalla reilussa viidenneksessä tapauksista (21 prosenttia).

Noin joka kuudes (16 prosenttia) kasvomurtuma oli peräisin ratsastuksesta ja joka kymmenes (10 prosenttia) kamppailulajeista.

– Yhtä urheilulajia ei kuitenkaan kannata nostaa tikunnokkaan. Vammojen vakavuuteen vaikuttavat monet seikat, kuten esimerkiksi pelaajien tai ottelijoiden lukumäärä, toiminnan tempo ja suojavarusteet, sekä onko kyseessä törmäys, putoaminen vai isku, ja millä voimalla ja miltä suunnalta ne tulevat, erikoistuva hammaslääkäri ja tohtoritutkija Tero Puolakkalainen HUSin suu- ja leukakirurgian linjalta sanoo tiedotteessa.

Tutkimuksesta jätettiin pois hammasvammat sekä pyöräily-, skeitti- ja potkulautaonnettomuudet. Niiden osalta raportoidut tiedot olivat vajavaisia muun muassa päihteiden käytön osalta.

Muista suojavarusteet

Tapaturma-asemalle tuotujen potilaiden urheilussa saamien kasvomurtumien määrä on viimeisten 30 vuoden aikana kaksinkertaistunut. Havainnot alleviivaavat suojavarustusten tärkeyttä.

– Turvallisuuden pitäisi olla aina etusijalla, ja kunkin lajin suositellut suojavarusteet ovat minimi, joita tulee käyttää. Pienikin onnettomuus ilman suojavarusteita voi johtaa kuukausien hoitokierteeseen, Puolakkalainen sanoo tiedotteessa.

Esimerkiksi jääkiekossa tulee käyttää kypärää ja kasvosuojaa, jalkapallossa taas hammassuojat voivat olla tarpeen. Hevosen välittömässä läheisyydessä on hyvä pitää suojavälineitä.

Tyypillinen urheilussa kasvomurtuman saanut henkilö on nuori mies. Yli puolet heidän kasvomurtumistaan syntyi tutkimuksen mukaan yhteentörmäyksessä toisen pelaajan kanssa. Naisten kasvomurtumista vajaa puolet oli seurausta voimakkaasta yhteentörmäyksestä ympäristön kanssa.

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirissä (HUS) tutkittiin urheilussa saatujen kasvomurtumavammojen mekanismeja ja esiintyvyyttä Töölön sairaalan tapaturma-aseman suu- ja leukakirurgian päivystyksessä vuosina 2013–2018. Tutkimuksessa käytiin läpi 213 potilaan tiedot ja röntgenkuvat.

Tiesitkö?"Aivotärähdys"on oikeasti aivovamma 0:57
Tiesitkö? "Aivotärähdys" on oikeasti aivovamma. Katso tarkempi selitys videolta!

Lähde: HUS

Lue myös:

    Uusimmat