Kommentti: Suomessa on jo tarpeeksi vastenmielistä ajattelua – siksi Isis-naiset ja -lapset pitäisi hakea pakolaisleiriltä heti

8:00
Isis-problematiikkaa käsiteltiin Huomenta Suomessa kesäkun alussa.

Al-Holin pakolaisleirillä kärvistelevät suomalaisnaiset ja -lapset eivät muodosta sellaista uhkaa, jota ei Suomessa olisi jo nyt. Siksi heidät pitäisi hakea kotimaahan välittömästi, kirjoittaa MTV Uutisten toimittaja Tuomo Hyttinen.

Oikeudelliset argumentit kuulostavat selkeältä: Suomen täytyy avustaa kansalaisiaan, jotka odottavat al-Holin pakolaisleirin 40 asteen kuumuudessa pääsyä pois. Tämä käy ilmi HS:ssä juhannuksen alla julkaistusta kannanotosta, jonka allekirjoittivat 15 suomalaista oikeustieteilijää.

En siis keskity juridiikkaan. Suomella on nimittäin paitsi oikeudellinen, myös moraalinen velvollisuus hakea 11 suomalaista naista ja 33 heidän lastaan pois al-Holin epäinhimillisistä oloista. Poliitikot vasemmalta oikealle, ehkä perussuomalaisia lukuun ottamatta, korostavat, ettei lapsia saa rankaista vanhempiensa tekemistä virheistä.

Silti päätöksentekoa vitkutellaan. Sitä mukaa kun poliitikot pohtivat, olot al-Holissa heikkenevät.

Turvallisuusuhka on kiistaton

Poliitikot eivät toki epäröi turhaan. Suomeen palaavat Isis-naiset ja -lapset muodostavat mahdollisesti uhan Suomen kansainväliselle turvallisuudelle. Tätä näkökulmaa ovat pitäneet esillä esimerkiksi terrorismitutkijat Juha Saarinen ja Antti Paronen.

Tätä näkökulmaa ei voi kiistää.

Naiset ovat itse halunneet mukaan perustamaan islamilaista valtiota ja elämään siellä. Suomeen palaaminen voi vieläpä palvella Isisin suunnitelmaa, jossa terroristisoluja yritetään istuttaa taistelijoiden lähtömaihin.

Voi silti pohtia, kuinka paljon kyse on siitä, että al-Holin leirin suomalaisnaisten ja -lapsien saaminen Suomeen vaatii valtiolta aktiivisuutta. Isisin alueelta on viime vuosina palannut kymmeniä ihmisiä. Heidän lukumääränsä näemme vain numeroina lehtijutuissa ja mainintoina turvallisuusraporteissa. Ei viikkoja kestäneenä julkisena keskusteluna.

Eikä juuri kukaan heistä ole joutunut oikeuteen.

Voivatko Isiksen alueilta Suomeen palaavat henkilöt levittää terroristijärjestön propagandaa? Ehkä. Tähän täytyy todeta, että Suomessa levitetään jo muitakin vastenmielisiä ideologioita.

Suomessa on yli 100 henkilöä, jotka haluavat tehdä Suomesta jonkinlaisen arjalaisen natsivaltion. Eduskuntaan äänestettiin kansanedustaja, jonka mielestä vastaanottokeskusten polttaminen on isänmaallinen teko.

Mutta, kuten humanitaarisen oikeuden asiantuntija Jani Leino Ulkopolitistissa muistutti, vastenmielinen ajattelu ei ole Suomessa rikos. Vasta sitten, kun ajatuksia käännetään teoiksi, ne voivat muuttua rikollisiksi.

Suomen täytyy valita

Loppujen lopuksi kyse on valinnasta.

 Haemmeko suomalaisnaiset ja -lapset kotimaahan tietoisena siitä, että he voivat mahdollisesti muodostaa Suomelle turvallisuusuhan, mutta onnistumme mahdollisesti pelastamaan yhden tai useamman elämän?

Vai jätämmekö suomalaisnaiset ja -lapset al-Holiin mätänemään pitääksemme Suomen turvassa? En ole varma, olisiko sellainen Suomi turvassa pitämisen arvoinen.

Lisää aiheesta

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja