Näkökulma: Liikuntaharrastusten rajoittaminen vaarantaa lasten hyvinvoinnin – arvottomassa näytelmässä toivoa antava sivujuoni

1:41
THL:n tuore selvitys tukee aiempaa tietoa: Lapset eivät levitä koronavirusta.

Lasten ja nuorten liikuntaharrastusten rajoittaminen on nostattanut painavia puheenvuoroja. Kritiikki on ollut aiheellista, mutta löytyy asiasta MTV Urheilun Marko Leppäsen mukaan jotain hyvääkin.

Neljävuotiaan pojan hyvin alkanut luisteluharrastus tyssäsi, kun helsinkiläisseura oli pakotettu lopettamaan kaupungin jäähallissa tapahtuneet harjoitukset koronarajoitusten takia.  

Pettymys oli kova, mutta onneksi ulkojäät ovat olleet auki. Siellä porukkaa onkin riittänyt, välillä ruuhkaksi asti.

Kukaan ei ole vielä uskottavasti kertonut, että mitä tekemistä nelivuotiaan luisteluharrastuksen kieltämisellä on koronan pysäyttämisen ja kansanterveyden edistämisen kanssa. Varsinkin, kun samat lapset mylläävät tiukassa nipussa päiväkodin lumikasassa ja ruokajonoissa.

Ei varmaan kannattaisi kirjoittaa noin, koska joku rajoituksia laativista rikkiviisaista voi saada vielä idean päiväkotienkin sulkemisesta.  

Lasten harrastusten rajoittaminen tuntuu jo niin absurdilta ratkaisukeinolta koronan torjunnassa, että liikkeellä tuntuu olevan koronan lisäksi mutanttimuuntautunutta suhteellisuudentajun menetystä.

Liikunta edistää tutkitusti kehon immuunipuolustusta, ja nyt sitä luonnollista kilpeä ollaan repimässä kädestä.  

***

Seuraväki on esittänyt huolensa, että lapsia on pakkotauon jälkeen vaikea saada takaisin liikuntaharrastusten pariin. Sohvan, Fortniten ja energiajuoman luomaan kitaan uppoaa niin syvälle, että siitä on vaikea nousta.

On helppo heittää, että menkää lapset kiipeilemään puihin ja hiihtäkää kouluun niin kuin tehtiin sotien jälkeen maaseudulla. Maailma on muuttunut, ja nykylapsien liikunta on yhä ohjatumpaa. Kelloa ei enää takaisinpäin käännetä.

Aikuisten pitää tarjota nykylapsille mahdollisuus harrastuksiin nykyajan vaatimuksilla. Pihapelit ja kirkonrotat ovat sinänsä hyvä lisä ohjattuun liikuntaan seuroissa.   

Onneksi en ole ainoa, joka pelkää lasten passivoitumista. Viime viikkoina medioissa on esitetty monia painokkaita puheenvuoroja lasten liikuntaharrastusten vapauttamiseksi. Olympiakomitea lähetti avoimen, kattavan ja taiten tehdyn kirjeen ministeri Annika Saarikolle.

***

Järjettömässä tilanteessa pitää tehdä tosissaan hommia, että löytää siitä jonkun valoisan puolen.

Viime aikojen debatti on lämmittänyt, koska se on osoittanut miten tärkeää lasten liikkuminen on meille suomalaisille.

Suomalaisseuroissa tehdään erittäin laadukasta nuorisotyötä kautta linjan. Lajikirjo on valtava, ja sekä ammattivalmentajat että vapaaehtoiset tekevät lasten ja nuorten elämästä rikkaampaa.

He ehkäisevät jokaisella harjoitustunnilla aina vähän sitä kauhukuvaa, jossa kaduilla laahustaa käveleviä kakkostyypin diabeteksia älylaitteet kädessä.

Kansallisten liikuntatutkimusten tulokset voivat muuttua myönteisimmiksi, jos aikuiset jatkavat lasten liikuntaharrastuksen arvostamista samalla kiihkeydellä koronan poistuttuakin.

***

Neljävuotias pääsi liikkumaan ryhmässä, kun yksityinen helsinkiläinen tanssiseura avasi ovensa. Hauskaa oli ja ensi viikolla mennään uudelleen.

Ja ehkä joskus sinne luisteluunkin, jos järki jossain vaiheessa voittaa.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja