Näkökulma: Kun isä haluaa golfia ja lapsi jäätelöä – vanhemmat tarvitsisivat enemmän uutta liikuntatestiä kuin lapset

Suomeen on tuotu kansainvälinen SportAnalytik-menetelmä, jonka tarkoituksena on testata 5–13-vuotiaiden lajiominaisuuksia. MTV Urheilun Marko Leppäsen mielestä jonkinlainen testi olisi tarpeen vanhemmillekin. 

Isä ja alakouluikäiseltä näyttävä poika löivät golfpalloa rangella. Isä antoi kritiikkiä väärästä alkuasennosta ja muista tekniikkavirheistä. 

– Keskity, isä neuvoi. 

Poika lähti pois, mutta isä maanitteli hänet takaisin. Isä löi jäntevän vartalonsa avittamalla vipuvarrella malliksi muutaman jämäkän draivin. 

– Lyö nyt vielä pari palloa. Lyö vielä yksi. 

Poika osui viimeisellä lyönnillään hienosti palloon, joka lähti komeassa kaaressa ilmaan. Hymy levisi isän kasvoille. Aivan kuin hänessä olisi virinnyt hiipivä toivo siitä, että pojasta tulisi jonain päivänä uusi Tiger Woods. Tai vähintään Mikko Ilonen

– Hienoa, mitä ajattelit, kun löit palloa?

– Jäätelöä.

****

Helsingin Sanomat teki ison jutun alun perin tshekkiläisestä SportAnalytik-menetelmästä. Testien avulla on tavoitteena selvittää, että mitä urheilulajeja 5–13-vuotiaiden lasten ominaisuudet tukevat. 

Testi on ollut käytössä laajasti, sen on käynyt läpi jo 300 000 lasta kymmenessä eri maassa. Nyt se on rantautunut Suomeenkin. 

Kattavassa testissä käydään läpi kaikki mahdolliset osa-alueet: voima, kestävyys, nopeus, koordinaatio, liikkuvuus ja näiden yhdistelmät. 

Kaikenlaisia kuntotestejä on tehty koulussakin maailman sivu. Vuosien varrella on keskusteltu paljon, onko peruskoululaisia mitään järkeä testauttaa esimerkiksi Cooperin testillä. SportAnalytik on yksittäisiä Coopereita ja vatsarutistustestejä huomattavasti monipuolisempi ja informatiivisempi, mikä on sinänsä hyvä asia.  

Tarkoitus on hyvä. Testin avulla halutaan innostaa lasta urheilun pariin ja ohjata häntä oikeaan suuntaan. Ainakin virallisen lausunnon mukaan sen tavoitteena ei ole varsinaisesti löytää Suomeen uusia huippu-urheilijoita, jotka nostavat Suomen uuteen maailmanmaineeseen. 

SportAnalytik mittaa (tai yrittää mitata) lasten pelisilmää hännänryöstötestillä, jossa lapset yrittävät ryöstää lippua toisiltaan suljetulla alueella. 

Häntien määrästä tuskin kannattaa vetää liikaa johtopäätöksiä, koska alle 10-vuotiaiden hahmotuskyky pallopeleissä on vasta rakentumassa. 

Vähimmäisvaatimus olisi, ettei testitilanne edes yritettäisiin naamioida leikiksi ja yhdeksi tapahtumaksi muiden keskellä. Moni alisuorittaa jännittävässä paikassa, eivätkä pohjalla kytevät ominaisuudet pääse esiin. 

Liian ahdistavat testitilaisuudet voivat syödä oraalla olevan innostuksen pois. 

***

Isä jäi seisomaan rangelle suu auki kuultuaan pojan vastauksen siitä, että hän ajatteli lyödessään jäätelöä. 

– Eikö jalkojen asento ollut nyt hyvä? Mitä oikeasti ajattelit?

– Jäätelöä. 

Sen verran järki puski läpi, että isä lähti poikansa kanssa jäätelölle. 

Vanhemmat tarvitsisivat testin, jolla selvitettäisiin heidän kykynsä empatiaan, tilannetajuun ja kykyyn päästä yli omien toteutumattomien unelmien aiheuttamista traumoista. 

Lue myös:

    Uusimmat