Näkökulma: Jukka Jalosen luomus myllersi kaiken päälaelleen salamannopeasti – tätä suomalaiset rakastavat rakastaa

Leijonat voitti kansan taakseen heti ensimmäisessä MM-ottelussa. Nimetön joukkue teki juuri sen, mitä sen piti, kirjoittaa MTV Urheilun toimittaja Matti Nyrhinen Kosicesta.

MAINOS

Jääkiekon MM-kisat C Morella!

Slovakia-Suomi lauantaina 11.5. klo 21.10 C More Sport 1/MTV3

Kaikki ottelut suorana C Morella ja cmore.fi -suoratoistopalvelussa!​​​​​​​

Altavastaajana taisteleva ja miljoonia tahkoavia NHL-tähtiä alistava joukkue on juuri sellainen, jota suomalaiset arvostavat. Nimillä selässä ei ole väliä, sehän on vain parempi, kun saa uusia tähtiä ylistettäväksi. Kuten Kaapo Kakon, jonka nimi on juuri nyt kaikkien huulilla. Vain yhden pelin jälkeen. Kakko on jotain, mitä kenelläkään muulla ei ole, vain meillä.

Leijonat otti ison askeleen kohti koko kansan syvää rakkautta. Perjantaina vartin yli viisi vielä epäiltiin, viisi minuuttia myöhemmin jo uskottiin.

Suomen startti MM-avaukseen oli kutakuinkin täydellinen. Ensimmäiseen kuuteen minuuttiin havumetsien miehet eivät saaneet edes hippaa Leijonista ja Marko Anttilan johdolla laidat ryskyivät. Juuri kun Kanada sai ensimmäiset vuorot viedä tanssia, Kakko murtautui läpi ja vei häikäisevällä soololla Leijonat johtoon.

(Artikkeli jatkuu videon jälkeen)


Seuraava askel oli shokista toipuminen. Kanada tuli heti tasoihin, mutta suomalaisten mailat eivät tärisseet. Sama peli jauhoi kuin aiemminkin.

Toisessa erässä tapahtui odotettu: Kanada otti vallan käsiinsä ja Leijonat oli osin tarkoituksella ottavana osapuolena. Pyörityksessä tuli myös alokasmaisia virheitä, mutta kun Kanada ei ollut terävimmillään, verkko ei heilunut. Siitä selvittiin ja oli aika koota rivit.

Leijonien valmennusjohto sai puhallettua kolmanteen erään uutta virtaa ja ennen kaikkea pelaajat toteuttivat sovittuja asioita.

Tässä tullaan oleelliseen. Leijona-joukkue on luonnollisesti yksilöidensä summa, mutta se on ennen kaikkea päävalmentaja Jukka Jalosen luomus. Kansainvälisissä peleissä kokemattomat pelaajat ovat olleet viikkotolkulla kuuntelemassa Jalosen ilosanomaa. Kun samoja asioita on tolkutettu ja harjoiteltu viikkokausia, ne menevät väistämättä selkäytimeen – jos pelaajat ovat riittävän fiksuja.

Jalonen on ehtinyt nähdä sen, ketkä ovat paitsi riittävän fiksuja, myös innokkaita ja nöyriä ymmärtämään sen, mitä heiltä halutaan. Kukaan ei ole yksin mitään, mutta yhdessä jokainen yksilö voi olla paras mahdollinen versio itsestään, kuten elämäntapaoppaissa kliseisesti todetaan.

Vaikka taitotaso ei välttämättä ole sama kuin vastustajilla, Suomen pelaajiin on valettu hartaasti rohkeus luottaa itseensä. Vauhti riittää kyllä, jokaisen täytyy vain uskaltaa pelata niin kuin on yhdessä sovittu pelattavan. Vaikka kiekossa on NHL-kiekkotaituri, häneen pitää antaa sama paine kuin kehen tahansa muuhun. Sen valmennus haluaa. Jos yksikin pelaaja lipsuu, Suomi joutuu nopeasti vaikeuksiin.

Siitä Leijonien joukkueessa on kuitenkin hyvin pitkälti kyse. Leijonat on upean voiton jälkeen edelleen veitsenterällä, jonka toisella puolella kummittelee syvä alamäki ja toisella puolella autuas auringonpaiste, jossa mikä tahansa on mahdollista.

Jalosen auktoriteetti pelaajien silmissä on valtava, mikä on mittaamaton voimavara. Nyt joukkueen pitää selvittää seuraava este: miten käsitellään Kanadan voittaminen?

Mitään ei ole vielä saavutettu, ei todellakaan. Suomen pelissä on tietysti paljon parannettavaa. Sitä tosiasiaa ei voi jättää huomiotta, että kaikilla muilla joukkueilla parannettavaa on vielä paljon enemmän. Eli perjantain esitys ei riitä, eikä tuo menestystä. Esimerkiksi USA on maanantaina aivan erilainen kuin eilen lammasmaisena Slovakiaa vastaan. Se asia pitää jokaisen tajuta hehkun keskellä.

Tyytyväisyyteen ei ole varaa, nyt pitää ladata itsensä uuteen haasteeseen. Pitää olla yhtä hyvä kuin Kanadaa vastaan ensimmäisessä erässä.


Lue myös:

    Uusimmat