Kommentti: Leijonien MM-kotikisamatkassa on yksi hämmästyttävä piirre – Tshekki-peli tarjosi vastustajille pelottavaa viestiä

Leijonien MM-kotikisamatka jatkuu hämmentävällä tavalla. Kriisejä ei näy missään, vaan kaikki sujuu kuin tanssi. Leijonien tiistain Tshekki-pelin suoritus kertoi vastustajille pelottavaa viestiä, kirjoittaa kisoja paikan päältä seuraava MTV Urheilun toimittaja Ilari Savonen.

MAINOS

Jääkiekon MM-kisat 10.-26.5.2024

Leijonien pelit, välierät ja finaali MTV3-kanavalla sekä MTV Katsomo -palvelussa.

Kaikki kisauutiset MM-jääkiekon verkkosivuilla

Tiivis puolustus vastaan tiivis puolustus.

Alun kriisi vastaan ei kriisiä.

David Pastrnak vastaan Miro Heiskanen.

Jalonen vastaan Jalonen. Jukka ja Kari.

Leijonien ja Tshekin ottelun ennakkoasetelmat eivät olisi voineet olla enää herkullisemmat. Panoksena lohkovoitto.

Molemmilla iskukykyiset ryhmät jalkeilla, jotka olivat pelanneet hyvää, voittavaa jääkiekkoa jo tovin ajan. Ja ennen kaikkea: molempien taustalla sama resepti. Organisoituun, tiiviiseen puolustuspeliin nojaavat valmentajat, jotka ovat käyneet samaa suomalaista oppipolkua ja rakentaneet samoja, Suomi-kiekon menestyksen kulmakiviä.

Puhumattakaan näyttämisen halusta. Kuka on kunkku. ”Hei, muistakaapa minut” vastaan olympiavoittajan leppoisa huiskutus, ”täällä minä olen, yhä korkeimmalla korokkeella”.

Ja mitä pelin ensitahdit olivatkaan. Molemmista joukkueista huokui ison kamppailun lataus. Keskialue tukkoon, viisikko kasaan ja pyrkimys nopeaan kääntöpeliin. Lataus huokui myös katsomoon, josta aisti, että nyt ollaan jo ison äärellä.

Vaikka illan ottelussa ei vielä pelattukaan elämästä ja kuolemasta.

Leijonat iski surutta, kun Tshekin hyökkäysalueen puolustusvalmius petti. Joel Armian uskomaton yksilösuoritus rakentui päättäväisestä iskusta, kun Tshekki oli haavoittumaisimmillaan.

VIDEO: Joel Armialta ilmiömäinen avausmaali Leijonille: "Voi pojat, siinä on kauneusarvoja!"

Eikä kyseinen esimerkki ollut edes ainoa pieni väre muuten tyynen järven keskellä. Leijonat rakensi jo 1–0-maalin alla useita hyviä tekopaikkoja suorahyökkäyksistä. Aina nopean käännön kautta.

***

Leijonien MM-kotikisaurakassa on yksi hämmästyttävä piirre.

Ei kriisin kriisiä.

Peli on kulkenut, tärkeimmät yksilöt ovat olleet esillä, voittoja on tippunut, kukaan ei ole hölmöillyt, eikä joukkue tunnu horjuvan kotikisapaineen alla. Sen sijaan ilmapiiri on ollut hyvin leppoisa, mutta äärimmäisen keskittynyt niillä hetkillä, kun on ollut niin sanottu go-time.

Takavuosina kotikisojen pyöritys näkyi suoraan päävalmentaja Jukka Jalosessa, joka muuttui kisojen edetessä yhä kireämmäksi ja kireämmäksi. Nyt, Tshekki-ottelun alla, tuollaiset muistot olivat vain kaukaista historiaa.

Kun Jaloselta kysyi, onko Leijonilla ollut oikein minkäänlaisia pelillisiä murheita turnauksen aikana, hän joutui miettimällä miettimään.

No kun… ei oikein ole ollut.

Peli rullasi heti alkumetreillä, vaikka taustalla odoteltiin sitä, tätä ja tuota. Vähintään toinen silmä oli NHL:ssä.

Mikael Granlund istahti loistavasti liikkuvaan junaan. Samaa saattoi sanoa Miro Heiskasesta ja Esa Lindellistä, jotka paikkasivat Leijonien ainoaa, pientä heikkoutta. Suomen puolustus oli vielä turnauksen alkuvaiheilla kapea ja virhealtis.

Heiskanen oli heti ensimetreillä dominoivan hyvä. Eikä hänestä olla nähty vielä näyttävintä versiota. Paras ilmentymä nähtiin Tshekki-pelissä, jossa Heiskanen osoitti sen, miten dynaamisen hyvä kahden suunnan puolustaja hän osaa olla.

Jopa pakkipari Mikael Seppälä innostui tukemistalkoisiin. Heiskaselta pajatson pyöritystä, Seppälältä loistava pisto kolmen miehen läpi ja Toni Rajala korjasi hedelmät. 3–0 ja peli pakettiin.

VIDEO: Mikael Seppälältä ilmiömäinen syöttö – Toni Rajala ohjaa Leijonat 3-0-johtoon

Maalivahtipeli toimii, ylivoima toimii, alivoima on timanttisen kova, Hannes Björninen dominoi aloitustilastoa ja Valtteri Filppula antaa tulitukea. Tehoja on tullut leveältä rintamalta.

Ennen Tshekki-peliä viisi päästettyä maalia kuuteen otteluun.

Yksi syy noinkin huimaan tilastofaktaan on Leijonien tiivis puolustuspelaaminen, mutta sen suurin heijastus tulee Jussi Olkinuorasta, joka sattuu olemaan tämän turnauksen ylivoimaisesti paras maalivahti.

Olkinuoran rauhallisuus heijastuu koko Leijonat-joukkueen tekemiseen. Suomi saa pieniä virheitä anteeksi, eikä pelaajien takaraivossa kolota ajatus siitä, että ”ei kai nyt taas”.

Olkinuora ei päästä helppoja maaleja. Hän tuli turnaukseen asenteella, että nyt minä olen se, joka ottaa valtikan.

Tshekki-pelin jälkeen hänen torjuntaprosenttinsa alkaa 99:llä.

Morjens.

***

Leijonien hyvyys ilmenee erityisesti, kun asiaa tarkistelee vastustajan silmin. Koko ajan tiivis träppi vastassa, ytimeen on vaikea päästä ja kaveri rokottaa tehokkaalla prosentilla. Ennen kaikkea Leijonat pelaa jatkuvasti niin älyttömän ja vastustajien kannalta niin ärsyttävän fiksusti.

Se ei ylipelaa tai hölmöile tai sorru ylimielisyyteen.

Aina kolme alla ja aina tunnollinen takapaine.

Ennen Tshekki-peliä pyöriteltiin sillä, että tällä ja tällä tuloksella Suomi kohtaisi sen ja sen.

Leijonien vastaus?

Eipä meitä kiinnosta. Lyömme parasta pöytään ja tulos seuraa tekemistä.

Leijonat antoi myrskyvaroituksen tulevan katkaisupelin alla siitä, miten tyly ja kompakti se osaa olla. Vaikka Tshekki sai ajoittain pieniä hallintajaksoja, ei se aidosti aiheuttanut Leijonille vaikeuksia.

Koska: Leijonat on niin hyvä. Leijonat on sitkeä, tunnollinen ja terävä. Kokonaisuudessa on moni asia kunnossa.

Vaikuttaa siltä, ettei Leijonille meinaa tulla oikein minkäännäköistä kriisiä tämän turnauksen aikana. Suomi on valmis mihin tahansa haasteeseen.

On se sitten päästä päähän aaltoilevaa kääntöpeliä tai Tshekki-ottelussa nähtyä erittäin taktista, tiivistä viisikkoshakkia.

Leijonilla on aina kyky vastata siihen, mitä peli vaatii.

Ja mikä vastustajien kannalta vaarallisinta, Leijonat voi vielä parantaa. Varastossa on vielä rutkasti paukkuja jäljellä.

Se on pelottavaa se.

Lue myös:

    Uusimmat