Näkökulma: Huuhkajilla parempi tilanne kuin moni edes ajattelee – nyt mennään kisoihin!

Jalkapallon EM-karsinnat ovat vasta aluillaan, mutta Suomen tilanne on parempi kuin moni ajatteleekaan, kirjoittaa MTV Urheilun Kasperi Kunnas.

Siitä on kulunut jo toistakymmentä vuotta, kun Suomen jalkapallomaajoukkue oli edellisen kerran lähellä arvokisoja. EM-kisat jäivät yhden maalin päähän, kun Suomi pelasi marraskuussa 2007 maalittoman tasapelin Portugalin vieraana.

Suomi hävisi kahdeksan joukkueen karsintalohkossaan vain kaksi ottelua, mutta sekaan mahtui paljon menetettyjä mahdollisuuksia. Viime hetkien vierastappio Azerbaidzhania vastaan. Alexei Eremenko juniorin tolppalaukaus loppukarsintojen Puola-ottelussa, joka päättyi nolla-nollaan. Ja taas yksi maaliton tasapeli Armenian vieraana.

Niiden karsintojen jälkeen aurinko ei olekaan paistanut Huuhkajien pesään. Paitsi nyt. Upeasti sujunut Kansojen liiga takasi maajoukkueelle takaoven EM-jatkokarsintoihin, mutta tarvitaanko sitä edes?

Karsintojen J-lohko voidaan jakaa kolmen kerroksen väkeen. Italia menee menojaan lohkon kärjessä, peränpitäjät ovat Armenia ja Liechtenstein. Jäljelle jäävät Kreikka, Bosnia-Hertsegovina ja Suomi, jotka kilpailevat keskenään lohkon kakkossijasta ja toisesta arvokisapaikasta.

Suomen kannalta se tarkoittaa sitä, että yksikin piste Italiaa vastaan on pelkkää bonusta. Otteluista Armeniaa ja Liechtensteinia vastaan kelpaa vain ja ainoastaan täysi potti eli 12 pistettä. Ja sitten tärkein kilpailu käydään Kreikkaa ja Bosniaa vastaan. Kolmikon keskinäisistä kohtaamisista Bosnia on heikoimmilla: kaksi ottelua, yksi piste. Kreikalla yksi ottelu ja yksi piste. Suomella yksi ottelu ja kolme pistettä.

Huuhkajien suvereeni esitys viime lauantaina tuli tarpeeseen, sillä kotiottelu Bosnia-Hertsegovinaa vastaan oli melkeinpä pakkovoitto. Sitä on toki myös tämän illan Liechtenstein-ottelu, mutta nykyvireiselle maajoukkueelle tällaisen vastustajan pitäisi olla vain suupala. Seuraava jättimäinen ottelu on syyskuun alun karsintaikkunassa, kun Suomi kohtaa Ratinan stadionilla Kreikan. Siitä kolme pistettä ja Huuhkajat on jo kaksin käsin kiinni historiallisessa arvokisapaikassa.

Ja näissä karsinnoissa Armeniasta on jo haettu täydet vieraspisteet.

Lue myös:

    Uusimmat