Näitä ihmismielen mysteerejä tiede ei osaa selittää

Livescience.com listasi ne ihmismielen ilmiöt ja tuntemukset, joita ei voida selittää tieteen keinoin.

Intuitio

Kuudennella aistilla tarkoitetaan usein välitöntä ymmärrystä asiasta, jota ei voi tietää järjellä. Vaikka jotkut aavistukset tulevasta eivät pidä paikkaansa, monet niistä osuvat oikeaan.

Psykologien mukaan ihminen kerää maailmasta tietoa alitajuisesti ja uskoo siksi aistivansa tai tietävänsä jotakin, vaikkei osaakaan tarkentaa, miksi. Intuition tutkiminen on kuitenkin haastavaa, ja psykologia saattaakin olla vain osa totuutta.

Deja vú

Olenko ollut täällä ennenkin? Deja vúlla tarkoitetaan kokemusta siitä, että nyt koettu hetki on eletty joskus aiemminkin. Ilmiötä on pidetty jopa kaikuna edellisestä elämästä, mutta sitä ei osata täysin selittää.

Kuolemakokemukset

Ne ihmiset, jotka ovat käyneet lähellä kuolemaa, kuvailevat usein nähneensä ja kokeneensa samantapaisia asioita: he kertovat rauhan tunteesta ja tunnelista, jonka päässä odottaa valo.

Skeptikkojen mukaan kuolemasta palanneiden kokemukset ovat vain trauman kokeneiden aivojen hallusinaatioita, mutta asiasta ei ole varmuutta.

Kehon ja mielen yhteys

Kun lääkkeitä kehitellään ja testataan ihmisillä, osalle koehenkilöistä annetaan yleensä lumelääkettä. Lumelääke ei itse asiassa vaikuta mitenkään, mutta silti osa sitä nauttivista koehenkilöistä uskoo oireidensa parantuneen. Jos ihminen siis uskoo lääkkeen toimivan, hän voi havaita oireidensa helpottavan, vaikka nautittu rohto olisi todellisuudessa vain lumelääkettä. Tieteen keinoin ei vieläkään voida täysin selittää, miten vahvasti mielen ja kehon yhteys toimii.

Kuvat: Colourbox

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja