Näitä hittituotteita ei välttämättä saa ostettua jouluksi – taustalla maailmanlaajuinen komponenttipula

Maailmanlaajuinen komponenttipula jarruttaa elektroniikan tuotantoa 10:09
MTV:n Uutisaamu: Millä tavoin komponenttipula näkyy laitteiden hinnoissa ja saatavuudessa? Asiantuntijat kertovat

Elektroniikkateollisuutta riivaava komponenttipula ei ole hetkiseen hellittämässä. Tilanne muuttaa myös joulun hittituotteiden saatavuutta. 

Pula jarruttaa elektroniikkatuotteiden valmistusta, ja kasvava kysyntä jää vaille tarjontaa. Asiasta keskusteltiin tänään MTV:n Uutisaamussa.  

Pula on huutavin siruissa, joita käytetään eri teollisuudenaloilla niin tietokoneissa kuin autoissakin. Sirupula on kuitenkin Elkomit ry:n toimitusjohtajan Veli-Matti Kankaanpään mukaan vain osatotuus. 

– Oikeastaan tässä on pula kaikista elektromekaniikan osista, johtimista, liittimistä ja muoveista alkaen.

Käytännössä tilanne johtuu siitä, ettei komponentteja ehditä valmistamaan räjähdysmäisen kysynnän tarpeisiin. Kankaanpää huomauttaa, että laitteiden taustalla olevat verkot ja tiedonkeruu vaativat osansa komponenttivarannoista.

– Pelaamme, sometamme ja teemme ostoksia laitteillamme. Kaikki se tieto on datakeskuksissa, ja niiden tarve on erittäin kova. Yhdysvalloissa on noin 2 500 datakeskusta, ja viidessä vuodessa pitäisi rakentaa toinen mokoma lisää.

Hittituotteet kiven alla

Verkkokauppa.comin kaupallinen johtaja Vesa Järveläinen tietää, että komponenttikato iskee myös joulumarkkinaan.

Hänen mukaansa tiettyjen yksittäisten tuotteiden hinnat ovat jo nousseet, mutta pääsääntöisesti hinnannostot tulevat näkymään kuluttajalle viiveellä. 

– On tuotteita, jotka ovat kokonaan loppu ja joiden saatavuudesta emme tiedä mitään  joulun osalta. Esimerkiksi iPhone 12 on täysin kiven alla. Se on globaali ilmiö. Playstation vitosta, mikä on se joulun hittituote, tullaan saamaan ihan liian vähän. Tarvitsisimme moninkertaisen määrän suhteessa siihen, mitä tulemme saamaan, Järveläinen kertoo Uutisaamussa. 

Katso asiantuntijoiden koko haastattelu yllä olevalta videolta.

Lue myös:

    Uusimmat