Komponenttipula jatkuu ja konttilaivat seisovat, mikä heijastuu myös Suomeen: "Lähes jokaisessa tuotekategoriassa näkyy"

1:52
Video: Materiaalipula ja toimitusvaikeudet haittaavat elektroniikkatuotteiden kauppaa

Rahtisatamien ruuhkautuminen ja elektroniikkatuotteiden komponenttipula näkyvät myös Suomessa kauppojen hyllyillä. 

Koronapandemian vuoksi tehtaita ja satamia suljettiin varsinkin Kiinassa, josta tuodaan valtaosa elektroniikkatuotteista ja niiden osista. 

Nytkään tuotteita ei saada valmistettua ja toimitettua riittävän nopeasti, vaikka kysyntää olisi.

– Tiettyjen tuotealueiden kohdalla hyllyissä on jonkin verran tyhjää. Sitähän se meillä tarkoittaa. Lähes jokaisessa tuotekategoriassa näkyy, että tuotteita ei saada niin paljon, kuin haluaisimme, sanoo Gigantin myyntijohtaja Niko Sandström.

Esimerkiksi kodinkoneiden toimitukset ovat Sandströmin mukaan myöhästyneet jopa kuukausia, jolloin asiakkaille on jouduttu tarjoamaan vaihtoehtoisia merkkejä.

– Ihan kokonaanhan ei mikään hylly ammota tyhjyyttään. Kyllä siellä on paljon tuotteita, joita ei ole saatu liikkeelle ajoissa.

Myös elektroniikkaliike Powerin mukaan saatavuusongelmia on lähes kaikissa tuoteryhmissä.

– Suurin syy on komponenttipula. Tietyissä tuotemerkeissä on ongelmia aika ajoin. Voi sanoa, että sitä on pyykinpesukoneissa, televisiossa ja puhelimissa, kertoo toimitusjohtaja Juha-Mikko Saviluoto.

Gigantin ja Powerin mukaan saatavuuspulaa saadaan kuitenkin useimmiten paikattua eri tuotemerkeillä.

– Tietty koko tai väri voi olla hetkellisesti loppu, Saviluoto sanoo.

Komponenttipulan taustalla on muun muasssa se, että tehtaita ja tuotantolinjoja suljettiin koronapandemian vuoksi. Samalla elektroniikkatuotteiden kysyntä on kasvanut nopeasti. Komponenttipulan on ennustettu jatkuvan vuoteen 2023 saakka. 

Satamat ruuhkautuvat

Saatavuusongelmia aiheuttaa myös rahtisatamien ruuhkautuminen. 

– Nyt, kun kysyntä räjähti pandemia hellittäessä, laivat ovat lähteneet liikkeelle mutta kasautuvat satamiin. Erään arvion mukaan 12 prosenttia laivoista seisoo satamissa. Ne joutuvat odottamaan lastausta ja määräasemilla lastien purkamista, sanoo Keskuskauppakamarin kansainvälisten asioiden johtaja Lenita Toivakka.

Keskuskauppakamarin mukaan yritysten logistiikkaongelmat ovat pahentuneet viime keväästä. Perimmäinen syy on globaalin pandemian aiheuttama tavaravirtojen seisokki, kun kysyntä hiipui ja satamia suljettiin.

Keskuskauppakamarin mukaan ongelma vaikuttaa lähes kaikkiin toimialoihin välillisesti.

Komponenteista on pulaa ja tuotanto- ja toimitusajat pitenevät. Laivat seisovat satamissa vain odottaakseen purkua tai lastausta.

Tästä syystä 40 päivän matkaan voi kulua jopa 80 päivää.

"Varmasti jollain tavalla näkyy"

Kaupat ovat varautuneet tilanteeseen aikaistamalla tilauksiaan. Ongelmia voi kuitenkin olla myös joululahjatuotteiden saatavuudessa.

– Varmasti jollain tavalla näkyy, kyllähän sirupulan on ennustettu jatkuvan pitkälle ensi vuoteen. Joulun alla ehkä kysytyin tuote on pelikonsoli, joka voi olla edelleen heikolla saatavuudella, Sandström kertoo.

Myös Powerin mukaan toimitusvaikeudet tulevat näkymään joululahjatuotteiden tarjonnassa ja varsinkin pelikonsoleiden ja puhelimien tarjonnassa.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja