Mainos

Naistenklinikan tuberkuloositapaus: Tuberkuloosi on vastasyntyneille vaarallinen sairaus – "Se voi edetä nopeasti tappavaksi"

2:52

Helsingissä Naistenklinikalla helmikuun lopussa synnyttäneellä naisella on todettu tarttuva tuberkuloosi. Tartuntariski arvioidaan pieneksi, mutta pisimpään altistuneina olleille vastasyntyneille annetaan varmuuden vuoksi estolääkitys. Tuberkuloosi tarttuu ilman välityksellä ja tartunta edellyttää pitkäaikaista oleskelua samoissa tiloissa sairastuneen kanssa. Sairaala aikoo ottaa yhteyttä kaikkiin samalla osastolla olleisiin.

Naistenklinikalla sairastuneen kanssa samaan aikaan olleiden vauvojen tartuntariski arvioidaan pieneksi.

– Altistuneita ei pitäisi olla, mutta olemme katsoneet, että maksimissaan 15 vastasyntynyttä on ollut sen verran kontaktissa, että valtaosaan heistä on oltu yhteydessä ja ainakin osalle heistä annetaan estolääkitys, kertoo infektiosairauksien ylilääkäri Asko Järvinen Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiristä (HUS).

Vastasyntyneillä tauti etenee nopeammin

Tuberkuloosi on vastasyntyneille vaarallinen sairaus.

– Sen takia tässä toimitaan, että vastasyntyneillä tuberkuloosi aiheuttaa useammin oireisen taudin. Oireet etenevät nopeammin ja tauti voi olla vakavampi. Sen takia tässä reagoidaan hieman tavallista herkemmin. Pidän kuitenkin sairastumisriskiä pienenä, koska altistusaika on jäänyt kaikkien osalta lyhyeksi, selittää Järvinen.

Aikuisten kuten vanhempien ja henkilökunnan sairastumisriski on vielä pienempi.

– Riski on vielä pienempi, koska 40 tunnin altistusaika ei täyty kenelläkään, laske Järvinen.

Estolääkitys altistuneille varmuuden vuoksi

Pisimpään altistuneina olleille enintään 15 vastasyntyneelle annetaan varmuuden vuoksi estolääkitys.

– Lastenlääkärit arvioivat altistuneet ja niille, joille on lääkehoidosta vähäisemmät riskit kuin tuberkuloosin mahdollisuudesta, annetaan lääkehoito ihan tavallisella tuberkuloosilääkkeellä, kertoo Järvinen.

Harvinainen tapaus synnytysosastolla

Tapaus on harvinainen.

– On tämä sangen harvinainen, koska se tapahtui synnytysosastolla. Vuodeosastoilla Suomessa on 200 tuberkuloositapausta vuodessa ja niistä puolet on tartuttavia. Harvinaista, että se osuu synnytyshetkeen niin, ettei tauti ole tiedossa eikä siihen voida varautua, huomauttaa Järvinen.

Tapaus tuli ilmi, kun synnyttäjä oireili. Syytä lähdettiin selvittämään pian synnytyksen jälkeen ja keuhkoista löytyi muutos, jonka syyksi paljastui tuberkuloosi.

Hoitamattomana tappava sairaus

Tuberkuloosi on hoitamattomana tappava sairaus.

– Pikkulapsilla se voi olla vakava. Se voi edetä nopeasti, jopa viikoissa, tappavaksi. Meillä aikuisilla se on hidas tauti, joka tappaa ilman hoitoa 40 prosenttia taudin saaneista. Hoidolla se on parannettavissa, rauhoittelee Järvinen.

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja