Naisten sukupuolielinten silpominen yhä herkkä aihe Egyptissä

Pöydän ääressä istuu toistakymmentä äitiä. Puhutaan terveydestä. Kaikkien kädet nousevat. Jokaikisen naisen. Kysyin, kuinka moni heistä on tyttönä ympärileikattu.

Toukokuinen istunto eräässä Kairon esikaupungeista kertoo, että ympärileikkaukset, käytännössä naisten sukuelinten silpomiset, ovat yhä arkipäivää mm. Egyptissä ja monissa muissa afrikkalaisissa yhteiskunnissa.

Kyseessä on hyvin vanha tapa, jota toteutetaan niin kristityissä, islamilaisissa kuin animistisissakin yhteisöissä. Yleensä se tehdään tytöille ennen teini-ikää, nuorimmat saattavat olla neljävuotiaita.

Tapaa on perusteltu mm. naisten hyveellisyyden säilyttämisellä. Siksi naisen seksuaalista nautintoa rajoitetaan tai kyky siihen tuhotaan kokonaan. Silpomista harjoittavissa yhteisöissä yleensä myös naiset pitävät sitä luonnollisena ja välttämättömänä osana kulttuuria. Kyse on patriarkaalisesta, miesjohtoisesta vallasta ja kontrollista. Naisen kunnia on koko perheen, suvun ja yhteisön kunnia.

Tarkkoja tilastoja esimerkiksi Egyptistä ei ole. Yhden luvun mukaan 97 prosenttia naisista on silvottu, toisen mukaan 70 prosenttia. Niin tai näin, ilmiö on yhä erottamaton osa yhteiskuntaa. Se koskettaa käytännössä jokaista perhettä ja sukua, sillä ympärileikkaamattoman naisen on vaikea päästä naimisiin.

Ympärileikkaus on brutaalia. "Lievimmissä" tapauksissa tytön klitorikseen tehdään pieni jälki josta vuodatetaan rituaalisesti verta. Tytöltä saatetaan poistaa klitoris ja pienet häpyhuulet. Julmimmissa tapauksissa poistetaan sekä pienet että isot häpyhuulet. ja jalkoväli ommellaan kiinni lukuun ottamatta pientä aukkoa virtsaamista ja kuukautisia varten.

Fysiologiset ja emotionaaliset traumat ovat syvät ja kulkevat mukana koko loppuelämän. Virtsaamisvaikeuksia, verenvuotoa ja tulehduksia, hedelmättömyyttä, kivuliasta ja tunneköyhää seksielämää, tuskallisia synnytyksiä.

Operaatioita tekevät lääkärit tai paikallisyhteisöissä siihen erikoistuneet naiset. Pahimmillaan silpominen tapahtuu likaisilla ja tylsillä instrumenteilla, kuten lasinpaloilla. Joskus operaatio johtaa tytön kuolemaan.

Kesällä 2007 Badour Shaker -niminen tyttö menetyi operaatioon Ylä-Egyptissä. Tapaus ei ollut ainutlaatuinen, mutta siitä nousi kansallinen kohu.

Maan terveysministeriö oli yrittänyt kieltää silpomiset jo 1990-luvun lopulta lähtien, lukuun ottamatta tapauksia "terveydellisistä syistä". Shakerin tapaus johti siihen, että ministeriö antoi asetuksen, joka kielsi lääkäreitä ja sairaalahenkilökuntaa suorittamasta operaatioita.

Egyptin parlamentti hyväksyi tämän vuoden kesäkuussa lain, joka kieltää silpomiset rangaistuksen uhalla. Tekijää uhkaa vankeustuomio kolmesta kuukaudesta kahteen vuoteen tai sakko - 120 eurosta 600 euroon. Kieltoa tukivat uskonnolliset auktoriteetit ja presidentti Hosni Mubarakin puoliso Suzanne Mubarak.

Lakiin jäi porsaanreikä. Operaation voi yhä tehdä "lääketieteellisissä poikkeustapauksissa". Lain noudattaminen ja toteuttaminen ovat työläs asia.

Sukuelinten ympärileikkaus on edelleen herkkä aihe, sillä Egyptikin on konservatiivinen yhteiskunta. Kameran edessä länsimaiselle miehelle omista kokemuksista puhuminen vaatii naisilta yhä rohkeutta.

Lue myös:

Lue myös:

    Uusimmat