Naisten päivänä puhuttaa naisiin kohdistuva väkivalta

YK:n lastenavun järjestön Unicefin pääjohtaja Carol Bellamy vaatii hallituksia eri puolilla maailmaa puuttumaan tiukasti tuhansien naisten ja tyttöjen kuolemaan ja vammautumiseen johtaviin kulttuurisidonnaisiin henkirikoksiin. Bellamy muistutti, että kunniamurhiin, naisten turmelemiseen hapolla, myötäjäismurhiin ja tyttölasten tappoihin suhtaudutaan monissa maissa yhä löysästi.
-On pöyristyttävää, että henkirikosten tekijöitä ihaillaan avoimesti ja he selviävät lievillä rangaistuksilla, Bellamy sanoi kansainvälisen naisten päivän kannanotossaan.

Liian pienet myötäjäiset murhan syynä

Unicefin tilastojen mukaan Intiassa surmataan vuosittain yli 5000 morsianta liian pienien myötäjäisten takia. Pakistanissa on puolestaan kirjattu viime vuosina parisataa tapausta, jossa esimerkiksi ruokailun myöhästymisestä närkästynyt puoliso on turmellut vaimonsa kasvot hapolla. Kunniamurha on yleinen käytäntö mm. Lähi-Idässä, missä esimerkiksi aviorikoksesta epäilty tai raiskauksen uhriksi joutunut nainen surmataan perheen kunnian pelastamiseksi. Yli kaksi kolmasosaa Israelin palestiinalaisalueilla viime vuonna tapahtuneista henkirikoksista oli todennäköisesti kunniamurhia. Pakistanissa kirjattiin vuonna 1997 300 kunniamurhaa yhdessä ainoassa läänissä, ja Jemenissä 400. Kymmeniä kunniamurhia tapahtuu vuosittain myös Jordaniassa, Libanonissa ja Egyptissä.

Tyttölasten surmat vielä yleisiä

Tyttölasten surmat ovat yleisiä maissa, joissa poikalapsia arvostetaan tyttöjä enemmän. Mm. Kiinassa, Intiassa ja Pohjois-Koreassa virallisesti kielletystä sikiöiden sukupuolitutkimuksista on tullut menestyksellinen bisnes. Bellamyn mukaan "kunniarikokset" perustuvat aikansa eläneisiin ja epäoikeudenmukaisiin kulttuurikäsityksiin eivätkä ne ole ainoastaan kehitysmaiden ongelma.

-Niitä tapahtuu kaikkialla, missä mies pitää naista omaisuutenaan ja pyrkii pönkittämään tätä harhakäsitystä väkivallalla. Unicef on avustanut useiden maiden naisjärjestöjä, jotka kamppailevat kunniamurhia vastaan. Mm. Palestiinassa, Libanonissa, Intiassa ja Pakistanissa toimii Unicefin tukemia ohjelmia.
(STT)

Lue myös:

    Uusimmat