Naisten asema katujengeissä haavoittuvainen: "Käytetään kauppatavarana ja pakotetaan seksiin velanmaksuna"

Rikollisen mielen asiantuntija Hannu Lauerma kertoo, miksi nuori päätyy katujengiin 17:21
Rikollisen mielen asiantuntija Hannu Lauerma kertoo, miksi nuori päätyy katujengiin.

Ruotsin katujengeihin yhteyksissä olevat naiset ja tytöt ovat suuressa riskissä joutua seksuaalirikoksien uhreiksi, sanovat STT:n haastattelemat ruotsalaisasiantuntijat.

Samalla monet näistä naisista jäävät viranomaisten tutkan ulkopuolelle.

Göteborgin yliopiston väitöskirjatutkija, traumaterapeutti ja kätilö Charlotta von Mentzer on tehnyt niin klinikkatyötä kuin tutkimustyötä ihmisten kanssa, jotka ovat riskissä joutua seksuaaliväkivallan uhreiksi. Työssään hän on tavannut tyttöjä ja naisia, joilla on yhteyksiä rikollismaailmaan.

Von Mentzer on kuullut työssään ja tutkimuksessaan hyvin rankkoja tarinoita naisilta jengeistä.

– Se on rinnakkaisyhteiskunta. Monelle jää pahoja traumoja, hän sanoo.

Katujengeihin yhteyksissä olevat naiset kohtaavat useita riskitilanteita, joissa he voivat joutua seksuaaliväkivallan uhreiksi.

Osaa naisista käytetään eräänlaisena kauppatavarana, jolloin he ovat pakotettuja harrastamaan seksiä miesten kanssa "velanmaksuna". Osaa pakotetaan taas myymään seksiä.

Jotkut ovat parisuhteissa jengiläisiin, jotka voivat olla väkivaltaisia ja kontrolloivia.

Rikkinäinen tausta ajaa jengeihin

Naisten asema jengeissä on kaksijakoinen. He ovat joskus mukana rikoksissa, mutta samalla moni on myös hyvin haavoittuvassa asemassa. Jengit ovat lähtökohtaisesti patriarkaalisia ja miesten dominoimia, ultramaskuliinisia ympäristöjä, sanoo göteborgilaisen Ung Östin projektipäällikkö Anna Byström.

Sosiaalipalveluihin kuuluva Ung Öst pyrkii auttamaan kaupungin haavoittuvien alueiden nuoria.

Monella katujengeihin linkittyvällä naisella on usein samanlaisia taustatekijöitä kuin miehillä: rikkinäistä perhetaustaa, kiusaamista tai mielenterveysongelmia. Päihteiden väärinkäyttö on myös yleinen syy yhteyksiin rikollisiin ja jengeihin.

Naisiin ja miehiin jengeissä suhtaudutaan osittain eri tavalla. Naisiin suhtaudutaan usein pehmeämmin ja jengeissä oloa tarkastellaan herkemmin mielenterveysongelmien kautta, siinä missä miehille vaaditaan rangaistuksia eivätkä he saa juurikaan empatiaa, Byström sanoo.

Sukupuolistereotypiat vaikuttavat ajattelussa ainakin tiedostamatta. Siksi naisia saatetaan käyttää avustajina esimerkiksi huumeiden piilottamisessa ja rahan kuljettamisessa jengeissä.

– Poliisi saattaa pysäyttää auton, mutta ei tutki siellä istuvia naisia. Siksi he pääsevät tutkan ohi.

Naiset jäävät piiloon

Von Mentzerin mukaan pääongelma naisten auttamisessa on se, että eri viranomaiset ovat hyvin hajautuneita. Vaikka usein esimerkiksi rikollisuus, huumeet ja naisten kokema seksuaaliväkivalta ovat yhteyksissä toisiinsa, viranomaiset eivät käsittele asioita yhdessä. Esimerkiksi poliisi ei aina osaa kysyä oikeita kysymyksiä tunnistaakseen, ovatko naiset joutuneet seksuaaliväkivallan uhriksi. Siksi tarvitaan yhteistyötä.

– Terveydenhoitojärjestelmä on suunniteltu pääasiassa hyvinvoiville ihmisille, jotka osaavat itse hakea apua. Mutta on fakta, että nykyisin joudumme yhä enemmän auttamaan haavoittuvassa asemassa olevia ja marginaaliryhmiä. Terveydenhoitojärjestelmän tulee mukautua tähän.

Avun saamista tulee madaltaa, ja tarjolla tulee olla myös ilmaista tukea.

– Meidän pitää ensin ylipäätään nähdä se, että katujengeissä ja niiden ympärillä toimii naisia.  Tytöiltä pitää osata kysyä oikeita kysymyksiä, jotta voidaan havaita, ovatko katujengit läsnä näiden elämässä. Tarvitsemme enemmän tietoa tästä kaikesta, Byström sanoo.

Lue myös:

    Uusimmat