Mainos

Näistä syistä saatat ikääntyä nopeammin kuin muut

Nuorena aikuisena ensimmäisten ryppyjen ilmestyminen on hyvin yksilöllistä: toisille ne ilmestyvät jo parikymppisinä, toisille vasta paljon myöhemmin.

Perintötekijät, elämäntavat ja ihotyyppi vaikuttavat luonnollisesti ihon vanhenemiseen. Sitä, miksi toiset kuitenkin ikääntyvät kaiken kaikkiaan läpi elämän nopeammin kuin muut, ei tarkalleen tiedetä.

Useimmat ikääntymistä tutkivat tutkimukset keskittyvät vain ikääntyvän väen tutkimiseen. Suurempien ikäluokkien ulkoisiin ja sisäisiin ikääntymisen merkkeihin vaikuttavat kuitenkin eri asiat kuin nuorempiin ikäluokkiin: iän myötä esimerkiksi kroonisten sairauksien määrä kasvaa.

Yhdysvalloissa sijaitseva Duken yliopisto tutki nuorten aikuisten ikääntymisen vauhtia. Tutkimukseen osallistui yhteensä 954 vuosina 1972 ja 1973 syntynyttä ihmistä. Tutkijat seurasivat osallistuneita ikävuosina 26–38. Tavoitteena oli selvittää, miksi toisten ikääntyminen alkaa paljon aikaisemmin ja etenee nopeammin kuin toisten.

Ikävuosina 26–38 tutkittavia testattiin ja mitattiin 18:aa muuttujaa seuraten. Muuttujia olivat muun muassa verenpaine, kolesteroli ja BMI. Tulosten perusteella tutkijat laskivat tutkittaville biologisen iän.

Lopputuloksena todettiin, että toiset nuoret aikuiset ikääntyvät selvästi toisia nopeammin. Toisaalta samaan aikaan toiset vanhenivat selvästi hitaammin kuin ikätoverinsa.

Tulosten perusteella ikääntymistä hidastavat erityisesti vähäsuolainen ja -rasvainen ruokavalio, painon pysyminen samassa, terveellisessä lukemassa, stressin vähentäminen ja vahva puolustuskyky.

Seuraavaksi tutkimustulosten perusteella voitaisi selvittää, kuinka ikääntymistä voitaisiin hidastaa jo nuorena aikuisena.

***

2:53

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.