Näissä tapauksissa sinun pitää mennä koronatestiin – MTV Uutiset koosti kaiken uudesta koronastrategiasta

2:11
Katso videolta, millainen on Suomen uusi koronastrategia

Kaksi rokoteannosta saaneita, perusterveitä henkilöitä ei enää jatkossa testata lievien koronaoireiden vuoksi. Myös alle 12-vuotiaiden laajasta testaamisesta luovutaan.

Sosiaali- ja terveysministeriö kertoi tiistaina päivittäneensä koronan testaus- ja jäljitysstrategiaansa. Mitä tämä nyt käytännössä tarkoittaa, ja missä tapauksissa koronatestiin tarvitsee mennä? MTV Uutiset kokosi keskeisimmät tiedot asiasta.

Ministeriön mukaan koronavirustestaus kohdistuu jatkossa ensisijaisesti virukselle altistuneiden, rokottamattomien oireisten sekä rokottamisen jälkeenkin vakavalle koronavirusinfektiolle alttiiden henkilöiden testaamiseen.

Kaikilla, joilla on koronavirustautiin sopivia oireita tai epäily koronatartunnasta, on yhä olla mahdollisuus lääketieteellisin perustein päästä tarvittaviin tutkimuksiin. Tavoitteena on yhä, että testiin pääsee vuorokaudessa ja että testitulos valmistuu vuorokaudessa. 

Koronatestiin oireisena:

 • rokottamattomat
 • 1. rokoteannokseen saaneet
 • Yli 6 kk sitten koronan sairastaneet rokottamattomat

Koronatestiin oireisena myös kahden rokotteen jälkeen:

 • sairaalahoito- ja päivystyspotilaat
 • 2 viikon sisällä koronalle altistuneet
 • sote-työntekijät
 • hoivakotien asukkaat

Testausta jatketaan yhä erityisesti sairaaloissa, terveyskeskusten vuodeosastoilla ja hoitolaitoksissa sekä selvän tartuntariskin tilanteissa altistumisen jälkeen. Lisäksi testausta jatketaan valtakunnallisen epidemiatilanteen seuraamiseksi sekä rajojen terveysturvallisuuden täydentämiseksi.

Myös lasten testaaminen muuttuu

Jatkossa koronatesti tehdään vain lääkärin arvion perusteella oireiselle lapselle.

Tilanne on kuitenkin toinen, jos perheessä on rokottamattomia yli 16-vuotiaita perheenjäseniä, joilla on lapsen lisäksi oireita. Silloin lapsi voidaan testata selvyyden saamiseksi.

THL on kirjoittamassa tällä viikolla vielä konkreettisemmat ohjeet siitä, missä tapauksissa alle 12-vuotias lapsi pitäisi jatkossa testata lievissä oireissa.

Lue myös:

  Uusimmat

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja