MTV Uutisten tieto: Perusterveiden rokotettujen testaamisesta luovutaan suurelta osin – koronalle altistumattomia lapsia ei tarvitse testata

6:59
Milloin tiedetään, pitääkö koronarokote ottaa joka vuosi? Nämä asiat rokotteiden tehosta tiedetään nyt

MTV Uutisten tietojen mukaan hallitus on hyväksynyt eilen uuden koronan testaus- ja jäljitysstrategian. Uudet linjaukset on tarkoitus julkaista tänään. Asiasta kertoi ensimmäisenä Ilta-Sanomat.

Lievästi oireileville perusterveille ihmisille, jotka eivät kuulu erikseen määriteltyihin ryhmiin ja jotka ovat saaneet kaksi rokotetta, ei jatkossa suositella hakeutumista koronatesteihin. Suositus koskee myös niitä, jotka ovat sairastaneet koronavirustaudin yli kuusi kuukautta sitten ja saaneet sen jälkeen yhden rokoteannoksen.

MTV Uutisten tietojen mukaan testeihin ei myöskään tarvitse mennä lieväoireisten lasten, jos he eivät ole altistuneet koronalle.

Kaikilla, joilla on koronaviruksen oireita tai epäily tartunnasta, on kuitenkin tulevaisuudessakin mahdollisuus hakeutua testiin. Jos epidemiatilanne vaatii, ohjeistuksesta voidaan myös poiketa alueellisesti.

Kaksi rokotetta saaneista testataan jatkossa matalalla kynnyksellä muun muassa sosiaali- ja terveysalan työntekijät, koronaviruksen riskiryhmiin kuuluvat ihmiset sekä sairaalahoitoon tai päivystykseen saapuvat potilaat.

Uusien suositusten taustalla on tavoite vapauttaa testauskapasiteettia ja sairaanhoidon henkilöstöresursseja muiden sairauksien diagnosoimiseen ja hoitamiseen, IS kertoo. Suuret kaupungit ovat jo aiemmin arvostelleet jäljityksen tehottomuutta ja sitä, kuinka paljon se vie henkilökuntaa muilta työtehtäviltä.

Jo viikko sitten tiistaina pääkaupunkiseudun koronakoordinaatioryhmä esitti, että koronatestaus ei pääsääntöisesti koskisi enää oireettomia tai lievästi oireisia täysin rokotettuja, joiden toisesta rokotuksesta on kulunut vähintään viikko. Testistä vapautettaisiin myös varmennetun koronainfektion edeltävän kuuden kuukauden aikana sairastaneet ja kerran rokotetut. Muutos ei kuitenkaan koskisi esimerkiksi koronalle altistuneita eikä sosiaali- ja terveydenhuollon asiakastyössä olevia.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja