Long covidin syy ehkä löytynyt: "Jos hypoteesimme on oikea, se tarkoittaa monia mahdollisia hoitokeinoja"

6:25
Long Covidista kärsivät kymmenet tuhannet.

Tutkijat epäilevät löytäneensä mahdollisen syyn koronaviruksen aiheuttamalle niin sanotulle long covidille eli pitkäkestoiselle koronavirustaudille. Asiasta uutisoi Arkansasin yliopiston UAMS News.

Pitkäkestoisella koronataudilla tarkoitetaan koronavirusinfektioon liittyvää oireilua, joka voi jatkua kuukausia taudin akuutin vaiheen jälkeen.

Taudin yleisyydestä esitettävät arviot vaihtelevat, mutta Tampereen yliopiston professorin Seppo Parkkilan mukaan ”yleinen päätelmä on, että oireita esiintyy jopa kymmenillä prosenteilla potilaista, jotka ovat sairastaneet akuutin covid-infektion. Vähimmillään joidenkin tutkimusten mukaan vain prosenteilla.”

Pitkäkestoiseen koronaan on liitetty jo yli 50 oiretta, joista tyypillisimpiä ovat väsymys, päänsärky, tarkkaavaisuushäiriöt, hiustenlähtö ja hengenahdistus.

University of Arkansas for Medical Sciencesin (UAMS) tutkijat epäilevät pitkän koronan syyksi vasta-ainetta, joka nostaa päätään viikkoja infektion saamisen jälkeen.

Tämä kyseinen vasta-aine häiritsee immuunijärjestelmän säätelyä.

– Kaikki löydöksemme viittaavat siihen, että tämä vasta-aine on long covidin alullepanija, toteaa tutkimuksen johtaja, professori John Arthur, joka johtaa UAMS:ssä nefrologian osastoa. Nefrologia keskittyy munuaisten tutkimiseen.

Vasta-aine hyökkää angiotensiinikonvertaasin estäjä 2:n kimppuun. Kyseinen entsyymi säännöstelee ihmisen toimia virusta vastaan.

Ongelmallinen vasta-aine häiriköi entsyymiä, minkä vuoksi sen uskotaan pidentävän pitkäkestoisen koronan oireita.

– Jos hypoteesimme on oikea, se tarkoittaa monia mahdollisia hoitokeinoja.

– Jos jatkotutkimukset vahvistavat, että tämä vasta-aine aiheuttaa long covidin oireet, niin on olemassa lääkkeitä, joiden pitäisi hoitaa ne. Seuraava askel olisi testata näitä lääkkeitä, Arthur totesi.

Tutkimustulos on julkaistu vertaisarvioidussa The Public Library of Science ONE -julkaisussa.

Suomessa asiasta uutisoi aiemmin Verkkouutiset.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja