Näissä kytee vaara: Kolme keskeisintä syytä mökkipaloihin

Kiuas, tulisija tai savuhormi on monen mökkipalon alkulähde. 

Suomessa vapaa-ajanasuntoja on yli puoli miljoonaa, joista tilastollisesti eniten, 48 000, sijaitsee Varsinais-Suomessa. Tänä vuonna alueella on ollut 20 mökin tai mökkisaunan paloa.

Varsinais-Suomen pelastuslaitoksen päivystävän päällikön Torbjörn Lindströmin mukaan luku on tavanomainen.

– Iso osa liittyy joko kiukaaseen, tulisijaan tai savuhormin ylikuumentumiseen, Lindström sanoo.

Lindströmin mukaan moni vaaratilanne välttyisi maalaisjärjen käytöllä. 

–  Mökillä käytettäviä laitteita tulee käyttää niihin tarkoituksiin, mihin ne on tehty. Esimerkiksi lisälämmityslaitetta unohdetaan usein valvoa ja se jätetään liian lähelle palavaa materiaalia, Lindström kertoo.

Myös silkka huolimattomuus voi Lindströmin mielestä johtaa vaaratilanteisiin. Lain mukaan esimerkiksi vapaa-ajan kiinteistöjen tulisijat tulisi nuohota kolmen vuoden välein.

Kytevät grillihiilet sytyttävät terasseja

Vaaratilanteet kesämökeillä eivät rajoitu pelkästään sisätiloihin. Helsingin kaupungin pelastuslaitoksen esikuntapäällikkö Keijo Mökkönen kehottaa varovaisuuteen etenkin kytevien grillihiilien kanssa.

Myös kokkojen ja roskien polttaminen aiheuttavat säännöllisesti hälytystehtäviä, Lindström huomauttaa.

Tilastojen mukaan alkoholi näyttelee osuutta jopa kolmannessa tapaturmaisessa kuolemantapauksessa. Nuorten 25-44 -vuotiaiden osalta luku on jopa 80 prosenttia.

Koordinaatit kuntoon

Pelastuslaitos muistuttaa etenkin vuokramökkeilijöitä tarkistamaan, että turvallisuusasiat ovat kunnossa.

Perusasioihin kuuluvat paristojen tarkistus palovaroittimista, ensiapulaukun päivitys ja kaikkien mökkeilijöiden informoiminen siitä, missä vapaa-ajanasunto sijaitsee.

Pelastustaitoja voi opetella myös pelastuslaitosten tapahtumissa. Saariston Turvallisuuspäivä järjestetään Nauvon eteläsatamassa lauantaina 5.7.

Lue myös:

    Uusimmat