Mainos

"Naisia saatava huipulle"

Tasa-arvo asioista vastaavan ministerin mukaan naisten etenemistä huipulle edistää muun muassa vanhakantaisista asenteista luopuminen ja avoin nimityspolitiikka.

Vanhakantaiset asenteet ovat yksi este naisten urakehitykselle. Johtajan paikkaa hakevan naisen voi olla hyvin vaikea päästä edes haastatteluun. Ylitarkastaja Päivi Yli-Pietilän mukaan johtajien valitsijoista suurin osa on yhä miehiä.

Yli-Pietilän mukaan koulutus- ja henkilöstöpuolella naiset ovat edenneet pitkälle, mutta yleisjohtajina eivät niinkään.

Tasa-arvoministeri Stefan Wallin (r.) kehottaa valintoja tekeviä katsomaan peiliin ja miettimään, arvioivatko he nais- ja mieshakijaa samalla tavalla.

Valtion ylimmästä johdosta neljännes on naisia, kunnissa taas 13 prosenttia. Yritysten hallituspaikoista 17 prosenttia on naisten hallussa.

Elinkeinoelämän tuore raportti kertoo, että naisjohtoiset yritykset ovat keskimäärin noin kymmenen prosenttia kannattavampia kuin miesjohtoiset vastaavat yritykset.

-Jos naisella on vaativa työ, hänellä on oikeus myös perhe-elämään. Työn lisäksi täytyy olla mahdollisuus myös lepoon ja läheisiin ihmissuhteisiin, Wallin kuvaili.

Naisten etenemistä huipulle edistävät verkostoituminen, mentorointi, vanhakantaisista asenteista luopuminen, avoin nimityspolitiikka ja ennakkoluulottomuus.

Sosiaali- ja terveysministeriö käynnisti torstaina kampanjan, jonka tarkoitus on auttaa naisten urakehitystä ja naisjohtajuutta. Kampanjan tukijana ovat muun muassa presidentti Tarja Halonen ja eduskunnan puhemies Sauli Niinistö.

Wallin vaatii naisten urakehityksen tukemista, sillä Suomella ei ole varaa jättää käyttämättä naisten vahvuuksia millään elämänalueella. Naisia tarvitaan myös talouselämän huippupaikoilla. Politiikassa naiset ovat edenneet paremmin. Wallinin mukaan naiset kaipaavat lisäksi haastavia tehtäviä ja mahdollisuutta näyttöihin.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.