Tutkijalta heikko arvosana hallituksen tasa-arvotyölle – paikallinen sopiminen lisää palkkaeroja?

Naisen paras ystävä on työehtosopimus. Näin ajattelee politiikan tutkija Milja Saari, joka tutki väitöskirjassaan naisten ja miesten palkkatasa-arvoa. Sen mukaan palkkaerot voivat kasvaa, jos palkkojen paikallista sopimista laajennettaisiin.

Saari arvioi, että paikallinen sopiminen hyödyttää niitä, joilla on valmiiksi hyvä asema ja palkka. Hän muistuttaa, että kuva taloustilanteesta on synkkä ja monet säästöt kohdistuvat naisvaltaisiin aloihin. Ilman työehtosopimukseen kirjattuja vähimmäisehtoja naiset jäisivät monilla aloilla heikkoon neuvotteluasemaan.

Esimerkiksi hoiva-alalla työskentelevän on vaikeampi neuvotella työehtoja paremmiksi kuin vientiteollisuuden insinöörin.

– Heikossa neuvotteluasemassa olevalle on turha sanoa, että vaadipa nainen lisää liksaa. En voi mitenkään nähdä, että naisvaltaisilla aloilla palkat nousisivat paikallisella sopimisella.

STM: Työkalut riittävät

Hallituksen tasa-arvotyölle Saari ei anna hyvää arvosanaa. 

– Poliittisia uudistuksia ei voi viedä eteenpäin ilman että huomioidaan, kuinka sukupuolieroja täynnä olevat työmarkkinat meillä on.

Väitös katsoo, että työpaikoilla palkkatasa-arvon kannalta tärkeintä olisi vahvistaa luottamusmiesten asemaa.

– Luottamusmiehillä ei ole käytössään selkeää lakitekstiä, jolla saada tiedot koko henkilöstön palkoista palkanosittain, millä voisi osoittaa palkkaerot työpaikalla.

Projektipäällikkö Outi Viitamaa-Tervonen sosiaali- ja terveysministeriön tasa-arvoyksiköstä toteaa, että kolmikannassa on keväällä sovittu tavoitteeksi naisten ja miesten keskimääräisen palkkaeron kaventaminen. Lisäksi on kirjattu, että samapalkkaisuus on asialistalla työmarkkinapöydissä ja järjestöjen pitäisi edistää sukupuolten tasa-arvoa työmarkkinaratkaisuissa.

– Riittävät työkalut ovat olemassa. 

Palkkaerot kaventuvat hitaasti

Naisten ja miesten palkkaerot ovat kaventuneet hitaasti. Elinkeinoelämän tutkimuslaitoksen Etlan mukaan keskimääräinen palkkaero työmarkkinoilla on 18 prosenttia. Taustalla on pitkälti se, että naiset ja miehet ovat eri töissä. 

– Uskon, että esimerkiksi perhevapaiden tasaisemmalla jakautumisella olisi iso merkitys työmarkkinoille ja uravalintoihinkin, sanoo tutkimuspäällikkö Antti Kauhanen.

Kauhanen ei usko, että paikallisen sopimisen lisäämisellä olisi suurta merkitystä palkkaeroihin.

– Toki tämä riippuu siitä, millaisen muodon sopiminen saa. Nämä ovat pitkälti auki Suomen tilanteessa.

Valtiovarainministeri Petteri Orpo (kok.) sanoi elokuun alkupuolella haluavansa, että hallitus arvioi vielä ensi keväänä, voidaanko työehdoista sopia aiempaa enemmän yrityksissä. Kilpailukykysopimuksessa sovittiin, että yrityskohtaista sopimista lisätään työehtosopimusten kautta. 

Lue myös:

    Uusimmat