Mainos

Naiset, huomio! 9 asiaa, jotka lääkärit haluavat sinun tietävän takapuolestasi

Takapuoli on herkkää aluetta, jonka terveyteen kannattaa kiinnittää erityistä huomiota. 

Usein kuuluu puhuttavan emättimen terveydestä, mutta tiedätkö, kuinka voit pitää huolta takapuolestasi? Joukko asiantuntijoita on kerännyt yhteen asioita, jotka sinun kannattaa tiedostaa terveytesi tähden.

1. Jätä karvat paikoilleen

Takapuolessa sijaitsevia karvoja ei kannata murehtia, vaan jättää ne paikoilleen. Peräaukon ympärillä oleva iho on hyvin herkkä, joten vahaamista ei kannata edes harkita. 

2. Älä vietä turhaa aikaa vessassa

Moni meistä lukee lehteä tai selailee puhelintaan vessassa paetakseen hetkeksi arjen kiireitä. Jos kuitenkin jämähdät istumaan vessanpöntölle liian pitkäksi aikaa, voit joutua kärsimään ikävistä peräpukamista. Jos haluat rauhoittua, kokeile vessanpöntöllä istumisen sijaan joogaa tai meditointia.

3. Unohda kosteuspyyhkeet

Kun puhumme takapuolesta, puhumme erittäin herkästä alueesta. Paras tapa puhdistaa tämä alue on pestä se lämpimällä vedellä kosteuspyyhkeiden sijaan. Kosteuspyyhkeet voivat ärsyttää ihoa ja aiheuttaa jopa allergisen reaktion.

4. Kuitu on ystäväsi

Kuidulla on hyvin suuri merkitys paksusuolen terveydelle. Kuidut muun muassa poistavat elimistöstäsi ei-toivottuja aineita ja pitävät suolistosi toiminnan säännöllisenä, mikä puolestaan estää peräpukamien syntymistä. Näihin hyviin vaikutuksiin pääset syömällä kuitua 25 grammaa päivässä. Kuitua saat muun muassa täysjyvätuotteista, hedelmistä, vihanneksista, palkokasveista, pähkinöistä ja siemenistä.

5. Raskaus muuttaa asioita

Jokaisen takapuoli näyttää ja tuntuu erilaiselta, eikä se ole samanlainen läpi koko elämän. On täysin normaalia, että esimerkiksi raskauden jälkeen takapuolesi kudokset turpoavat ja iho näyttää erilaiselta kuin ennen. Kaikista muutoksista ei siis kannata olla huolissaan, sillä ne kuuluvat elämään.

7. Ihosyöpä on mahdollinen

Ihosyöpä on mahdollista saada myös alueelle, joka ei koskaan näe päivänvaloa. Muista siis tarkkailla myös takapuolesi aluetta mahdollisen ihosyövän varalta, varsinkin jos kuulut riskiryhmään.

8. Kipu ja verenvuoto eivät ole normaalia

Verenvuoto voi johtua monesta eri syystä. Joskus kyse on hyvinkin yleisistä peräpukamista, mutta jos verenvuotoon liittyy kipua tai löydät verta myös ulosteestasi, oireita ei kannata jättää tutkimatta.

9. Paksuolen tähystys on tarpeellinen

Paksusuolen tähystystä suositellaan kaikille yli 50-vuotiaille, jotka ovat huomanneet muutoksia suolistonsa toiminnassa. Alle 50-vuotiaille tähystystä suositellaan, jos oireisiin liittyy vatsakipuja. Tähystyksen avulla paksu- ja peräsuolisyöpä on mahdollista todeta ajoissa.

0:48

Lähde: Woman’sDay

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.