Naisen asema puhutti Suviseurojen aattona

Uskonnonvapaus, naisen asema vanhoillislestadiolaisessa liikkeessä ja avioliitto. Nämä asiat nousivat esille Suviseurojen aattona järjestetyssä tiedotustilaisuudessa Pyhäjoella.

Eniten kysymyksiä nousi odotetusti naisen asemasta. Naisia ei kuulla puhujina seuroissa, ja vanhoillislestadiolaisten keskusjärjestön kanta naispappeuteen on kielteinen. 

-Naispappeus ei ole tasa-arvokysymys, vaan uskonopillinen kysymys, perusteli Suomen rauhanyhdistysten keskusyhdistyksen puheenjohtaja Olavi Voittonen

Samaa mieltä oli tilaisuudessa puheenvuoron käyttänyt psykoterapeutti Aino Kanniainen. Hän sanoi, ettei tunnista itseään kuvasta, jonka media lestadiolaisuudesta välittää. 

-Mies ja nainen ovat tasa-arvoisia, mutta erilaisia. Meidän ei tarvitse kilpailla keskenämme. 

Kanniaisen mukaan naisille on vanhoillislestadiolaisessa yhteisössä tarjolla monia tehtäviä, vaikka puhujien ja pappien roolit on varattu miehille. 

-Naiset voivat olla esimerkiksi keittiö-, lastenhoito-, ja tiedotustehtävissä. Naisia on myös rauhanyhdistysten johtokunnissa. 

Kanniaisen mielestä stereotyyppiset sukupuoliroolit eivät kuulu lestadiolaisuuteen, vaan kukin perhe voi jakaa vastuut omalla tavallaan.

Omaa harkintaa saa käyttää myös ehkäisykysymyksissä. Perinteisesti vanhoillislestadiolaisessa liikkeessä ei ole kannustettu ehkäisyn käyttämiseen, mutta Kanniainen korosti, että päätäntävalta on perheellä. 

-Se on omantunnon kysymys, johon ei voi antaa yksiselitteistä vastausta. Tämän asian kanssa kipuillaan. 

 "Avioliiton merkitystä pitää vaalia"  

Ex-kansanedustaja Johannes Leppänen puhui tilaisuudessa kristillisestä avioliitosta.  

-Avioliitto on miehen ja naisen yhteiselämän muoto, jonka merkitystä pitää vaalia. Leppänen sanoi, että avioliiton halveksiminen voi johtaa yhteiskunnan murtumiseen. 

-Rooman valtakunnan luhistuminen on tästä ehkä selvin esimerkki. 

Olavi Voittonen kritisoi puheenvuorossaan ajatusta, jonka mukaan uskonto on yksityisasia. 

-Tämä käsitys voi kaventaa meidän kristittyjen uskon tunnustamisen vapautta. 

Voittonen jättää tehtävänsä viikonloppuna. Hänelle valitaan seuraaja lauantaina. 

Vanhoillislestadiolaisten suurtapahtuma Suviseurat järjestetään 27.-30. kesäkuuta Pyhäjoella Pohjois-Pohjanmaalla. Paikalle odotetaan 80 000:ta kävijää. 

 


Lue myös:

    Uusimmat