Mainos

Kirkon suopein väki kokoontui Vantaalle: "Homoparien vihkiminen sallittava papeille"

Vantaalla ovat alkaneet herättäjäyhdistyksen eli körttien kesäjuhlat. Luterilaisen kirkon maltillisinta siipeä edustavan järjestön johtajan mukaan kirkon tulisi lakimuutoksen myötä vihkiä myös samaa sukupuolta olevia, mutta muutosta pitää odottaa kärsivällisesti.

– Me tahdomme tehdä kynnyksen kirkkoon niin matalaksi kuin mahdollista. Usein ne kynnykset ovat korvien välissä ja mielessä. Eri tavoin ajattelevia ihmisiä ja uskontoja tulee kohdata. Ei täällä kysellä uskon laatua eikä määrää, kuvailee Herättäjäyhdistyksen eli körttien toiminnanjohtaja, pappi Simo Juntunen aurinkoisen Vantaan stadionin portilla.

Körttipomo Juntunen puhuu rauhallisella äänellä, hän on olemukseltaan säyseä ja hiukan ujonkin oloinen. Tämä uskonmies ei julista mitään, koska se ei kuulu körttien tyyliin. Täällä ei saarnata "oikeaa" oppia, koska herännäisyys puolustaa "arkaa ja ikävöivää uskoa".

Juhlien teema osui tähän aikaan

Vantaan Myyrmäen urheilukeskukseen odotetaan viikonloppuna yli 30 000 kävijää. Teemana on "Kahden maan kansalainen" Jaakko Löytyn suositun laulun mukaan.

– Emme aavistaneet vielä juhlia suunnitellessamme, miten ajankohtainen tuosta teemasta tulikaan. Nyt Suomessa pohditaan enemmän kuin koskaan muista kulttuureista tulevien ihmisten kohtaamista.

– Herännäisyyden perusajatus on rohkaista ymmärtämään erilaisuutta - ja yhtä paljon rohkaista elämään kristittynä tässä maailmassa. Kun tuntee omat juurensa ja kristillisen identiteettinsä, se antaa valmiuksia kohdata eri tavoin ajattelevia, arvioi Juntunen.

Körtti on aluperin ruotsista väännetty heränneiden pukeutumiseen liittyvä pilkkanimi. Liekö tämä istuttanut kestävän nöyryyden, kun tämä krisitty joukko uskoo yhä, että kaikki ihmiset ovat yhtä arvokkaita ja oikean uskon mittaaminen on "korkeammassa kädessä". 

Kirkon tulisi noudattaa homoliitto-lakia

Mutta uskovaisuuden mittaamisella tehdään kirkossa myös kovaa politiikkaa. Kun puheeksi tulee kirkkoa paraikaa ravisuttava kiista homoparien avioon vihkimisestä, Juntusella on asiaan selkeä näkemys – jonka hän ilmaisee lempeästi.

– Herättäjäyhdistyksen tehtävä ei ole laatia kirkkopoliittisia julistuksia. Joukossamme on monin tavoin ajattelevia. Mutta minun näkemykseni on, että kirkon tulisi toimia tässä asiassa yhteiskunnan lakien mukaan.

Juntusen mukaan kärsivällisyyttä tarvitaan.-.

– Soisin, että kirkko vihkisi tulevaisuudessa myös samaa sukupuolta olevia, mutta asiaan pitää löytää kirkon yhteinen kanta. Niin kauan, kun sitä ei ole, me joudumme odottamaan ja puhumaan ja käymään keskustelua.

– En halua riitaisiaa ja repivää keskustelua, tuumii Juntunen nöyrästi.

Mukana nimekkäitä taiteilijoita

Herättäjäjuhlille osallistuvat myös lauluntekijä Piia Viitanen ja Pertti Kurikan Nimipäivien basisti Sami Helle. Viitanen on laulajana videossa, joka on tehty Jaakko Löytyn teemalaulusta.

Videolla näyttelee suosikkinäyttelijä Laura Malmivaara.


– Tunnen laulun lapsuudestani, vaikka en näissä piireissä olekaan aiemmin liikkunut.

– Minusta kaikki musiikki voi käsitellä suuria hengellisiä kysymyksiä: rakkautta, elämää ja kuolemaa. En osaa erotella hengellistä ja maallista musiikkia. Ei ihmistäkään voi jakaa hengelliseen ja maallisen ihmiseen, Viitanen pohtii.

Sami Helle kertoo olevansa elämänsä keikalla Herättäjäjuhlilla.

– Pidän täällä seuroissa puheen, kahdeksan minuutin mittaisen. Yleisöä on tuhansia, vähän jännittää.

Sami Helle tuli toimintaan mukaan neljä vuotta sitten kehitysvammaisten kirkkopyhän kautta.

– Löysin uskoni uudestaan. Vaikka maailmassa on sotaa ja kaikenlaista pahaa, tämä vahvistaa uskoani, että maailma voi sittenkin olla rauhallinen ja suvaitsevaisuuden kehto. Minut on otettu todella hyvin vastaan ja olen ylpeä körttiläisyydestäni, kertoo punk-basisti Helle.

 

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja