Mainos

Nainen väitti olevansa raskaana ja huijasi adoptiota toivovia pariskuntia julmalla tavalla – "Hänen elämänsä on surullista"

Georgiassa, Yhdysvalloissa on käynyt ilme surullinen tapaus, jossa 23-vuotias nainen on huijannut julmalla tavalla pariskuntia, jotka toivovat adoptiolasta, BBC kirjoittaa.

Michiganilainen Samantha Stewart, 33, sai helmikuussa yksityisviestin Instagram-kuvapalvelussa tuntemattomalta naiselta.

– Vieläkö olette adoptoimassa? viestissä kysyttiin.

Viime vuonna hän ja hänen aviomiehensä Dave aloittivat adoptioprosessin, koska Samanthan kohtu oli poistettu kuusi vuotta aiemmin endometrioosin eli kohdun sirottumataudin vuoksi.

He läpäisivät adoptointiin vaadittavat kriteerit ja tekivät jotain, mitä useat yhdysvaltalaisparit nykyään tekevät – perustivat Instagram-palveluun oman tilin, jolla he ilmoittivat etsivänsä sopivaa adoptiolasta.

Samantha tutki hänelle viestin laittaneen, Ashley -nimisen naisen tiliä palvelussa. Se on täynnä nuoren, vaaleahiuksisen Ashleyn selfietä ja rakkauskirjeitä poikaystävälle, mutta myös kuvia naisen raskausmahasta. Se oli vauva, jota nainen tarjosi nyt Samanthalle.

– Puhutteko myös muiden adoptioperheiden kanssa? Samantha kysyi naiselta viestillä.

– Minua vain pelottaa, että minuun sattuu. Haluan niin kovasti äidiksi, hän jatkoi perustellen kysymystään. 

1:22
Perhe adoptoi 1-vuotiaan 20 vuotta sisartaan myöhemmin.

"Hän on teidän"

Nainen vastasi kieltävästi. Samantha jatkoi viestittelyä ja innoissaan soitti kumppanilleen ja vanhemmilleen. Hän ja Ashley jatkoivat viestittelyä ja puhuvat puhelimessakin. He juttelivat raskauden etenemisestä, Ashleyn terveydestä ja adoptiosuunnitelmista myöhään iltaan saakka. 

Sitten yhtäkkiä Ashleyn käyttäytyminen muuttui, ja hän alkoi haukkua Samanthaa. Hän sanoi, että tästä tulisi huono äiti. Samantha järkyttyi ja lopetti vastaamisen. 

Tasan kuukausi tapahtuneen jälkeen Samantha sai jälleen viestin Ashleyltä. Tämä kertoi synnyttäneensä vauvan etuajassa 31-viikkoisena.

Samatha käski häntä ottamaan yhteyttä adoptiotoimistoon tai jättämään hänen perheensä rauhaan, mutta kuitenkin 14 viestin jälkeen Ashley oli saanut hänet vakuutettua, että vauva todellakin odottaa adoptiota. Hän lähetti terveystietoja, ja kuvan, jonka saatetekstiksi hän kirjoitti ”hän on teidän”.

– En pysty odottamaan, että pääsen tapaamaan hänet. En voi odottaa pääseväni hemmottelemaan tuota kaunista vauvaa! Samantha vastasi.

Sen jälkeen yhteydenpito katkesi kolmeksi päiväksi, jonka jälkeen Ashley esti Samanthan Instagramissa, eikä enää vastannut tämän puheluihin.

Samalla huijarilla useita uhreja

Samantha ymmärsi, että häntä oli huijattu. Hän kirjoitti Instagramissa asiasta päivityksen, jossa hän kertoi tapahtuneesta. Pian kävi selville, ettei hän ollut ainoa naisen huijaukseen langennut.

Stewartien lisäksi ainakin myös Kristen ja Michael Johnson olivat tulleet saman ”Ashleyn” huijaamaksi. Heilläkin oli oma adoptiotili, johon Ashley alkoi lähettää viestejä maaliskuussa, päivää sen jälkeen, kun hän oli lopettanut yhteydenpidon Samanthaan.

Pitkien puhelujen aikana Ashley vetosi Kristeniin, että tämä tulisi tapaamaan etuajassa syntynyttä vauvaa Georgian osavaltion pääkaupunkiin Atlantaan. Kristen ehti jo varata lennot, kun tajusi ettei Ashley ollut lähettänyt vauvan asiakirjoja sairaalasta.

Kun hän soitti sairaalaan, sieltä kerrottiin, etteivät he olleet kuulleetkaan Ashleysta tai vauvasta.

Yhdysvalloissa adoptiolapsen etsiminen somesta yleistyy

Samanlaisia huijauksia on raportoitu maaliskuusta lähtien ainakin Georgian lisäksi kahdeksassa osavaltiossa Yhdysvalloissa. Kaikissa tapauksissa perheisiin on ottanut yhteyttä Instagramissa nuori nainen, joka kertoo asuvansa Georgiassa.

Yhdysvalloissa on yleistynyt käytäntö, että adoptiolasta etsivät vanhemmat ilmoittavat sosiaalisessa mediassa. Suurimmassa osassa osavaltioita on sallittua yksityinen adoptio, eli adoptiosta voidaan sopia suoraan yksityishenkilöiden kesken, jos parit löytävät sopivan.

Myös raskaana olevat naiset voivat itse etsiä lapselle sopivat vanhemmat. BBC:n mukaan monet vanhemmat tuntevat olevansa silloin paremmin kontrollissa prosessista.

Sosiaalisesta mediasta löytyy kymmeniä tuhansia ilmoituksia, joissa etsitään adoptiolasta. Lapsia on kuitenkin vähemmän kuin haluavia vanhempia, joten monet joutuvat pettymään. Monet maat, kuten Venäjä, Kiina ja Guatemala eivät enää adoptoi lapsia Yhdysvaltoihin samalla tavalla kuin ennen.

Sen lisäksi epätoivotut raskaudet Yhdysvalloissa ovat laskeneet, eikä yksinhuoltajuutta nähdä enää häpeänä. Suurempi osa naisista siis päätyy pitämään lapsen.

Uhreja useampia 

Huijarilla oli kuitenkin lasta kaipaavien vanhempien lisäksi toisenlainenkin uhri; nainen kenen identiteetin hän varasti. Ashley, eli Ashley King, on oikeasti olemassa, ja hän on 22-vuotias nainen Georgian osavaltiosta.

Huijari oli varastanut Ashleyn identiteetin sekä kuvia hänen vastasyntyneestä lapsestaan. Oikea Ashley järkyttyi kuulleessaan, mitä oli tapahtunut.

– Se nainen on saanut suuren joukon ihmisiä uskomaan, että he tulevat adoptoimaan vauvani. Se on hyvin pelottava ajatus. Miksi kukaan tekisi tuollaista? Ashley King ihmettelee.

King on tehnyt asiasta rikosilmoituksen identiteettivarkaudesta. Koska huijari oli osannut jakaa niin yksityiskohtaisia tietoja vauvasta, kuten sairaalasta saatuja terveystietoja, King uskoi hänen olevan joku hänen tutuistaan.

Myös huijatut perheet ovat ottaneet yhteyttä poliisiin, mutta tämän tyyppisten juttujen tutkinta on hankalaa ja hidasta. Huijatut vanhemmat perustivat oman Facebook-ryhmän, jossa tapauksia tutkittiin ihmisten itsensä toimesta.

Huijari ei ollut kovin hyvä peittelemään jälkiään. Hän käytti puheluissa äänenmuunninta, ja soitti puhelut internetin kautta. Hän kuitenkin soitti toisinaan pareille oikeasta numerosta, joka oli rekisteröity georgialaisen miehen nimiin. Numero yhdistyi sivustolle, joka myy leikkilimaa. Nainen oli myös Ashley Kingin seuraaja sosiaalisessa mediassa.  

Puhelinnumeron ja sivuston kautta löydettiin pian nuori nainen ja hänen sosiaalisen median profiilinsa. Eräs huijatuksi tullut nainen kertoi, että oli jutellut naisen kanssa useita kuukausia, kunnes oli tullut epäileväksi ja ottanut yhteyttä hänen sukulaisiinsa Facebookin kautta.

He kertoivat, että nainen oli ennenkin esittänyt olevansa raskaana, ja häneen ei tulisi luottaa. Heillä ei kuitenkaan ollut keinoja pysäyttää naisen toimia.

– Hän rikkoo ihmisten sydämiä. Se on väärin, ja se on julmaa. Se on iso sana käytettäväksi, mutta sitä uskon sen olevan, Samantha Stewart sanoo.

– Mitä enemmän asiaa ja hänen henkilöllisyyttään ajattelen, sitä varmempi olen, että hänen elämänsä on surullista. Osa minusta ajattelee, ettei hän välttämättä tiedosta tekojensa olevan väärin.

Samantha ja Dave Stewartin tarina onneksi kuitenkin päättyi onnellisesti, ja he toivottivat pienen Parker -pojan tervetulleeksi perheeseensä viime toukokuussa. 

Lisää aiheesta
  Mainos
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja