Millaista on toimia sijaissynnyttäjänä julkkiksille? Shannan kolmesta kokemuksesta yksi oli kamala: "Hälytysmerkkejä oli jo ensimmäisestä puhelusta lähtien"

Yhdysvaltojen Pennsylvaniassa asuva Shanna St Clair kertoo, millaista on odottaa lasta julkisuuden henkilön puolesta.

Seurapiirikaunotar ja hotelliperijätär Paris Hilton ilmoitti hiljattain perheensä kasvaneen poikalapsella. Hilton kertoo hänen ja aviomies Carter Reumin turvautuneen sijaissynnyttäjän apuun. Aiemmin esimerkiksi näyttelijä Rebel Wilson sekä tosi-tv-tähti Khloe Kardashian ovat kertoneet saaneensa lapset sijaissynnyttäjän avulla.

Sijaissynnyttäjiä VIP-asiakkaille välittävän Modernly-toimiston johtaja Aria Simuel kertoo BBC:lle, että vaikka julkisuuden henkilöt ovat nykyään avoimempia sijaissynnyttäjien käyttämisestä, heitä on todellisuudessa käytetty vuosikausia. Mutta millaista on kantaa lasta julkkiksen puolesta?

Shanna St Clairilta on sijaissynnyttäjänä toimimisesta kaksi parempaa kokemusta – ja yksi todella huono.

BBC:lle kokemuksistaan avautuneen Shannan elämään ajatus sijaisynnyttämisestä tuli hänen luettuaan naistenlehdestä artikkelin siitä, kuinka sijaissynnyttäjä voi antaa niin sinkkuvanhemmalle, lapsettomuuden kanssa kamppaileville pariskunnille kuin LGBT-perheillekin uskomattoman lahjan.

Jennifer ja Mark

Tuolloin 30-vuotiaalla Shannalla oli takanaan kolme helppoa raskautta, ja ajatus toisten auttamisesta johti siihen, että Pennsylvaniassa asuvat Shanna ja hänen aviomiehensä päätyivät täyttämään kyselyitä ja antoivat psykologien ja lääkäreiden arvioida itsensä, jotta Shanna voisi liittyä sijaissynnyttäjiä välittävän toimiston listoille. Shannan mukaan prosessiin kuului myös tusinoittain tapaamisia lakimiesten kanssa.

Muutamaa viikkoa myöhemmin hän sai puhelun. Julkisuudesta tuttu pariskunta, joita BBC kutsuu yksityisyyden suojaamiseksi keksityillä nimillä Jennifer ja Mark, halusivat tavata hänet New Yorkissa. Shanna tunsi välittömästi yhteyttä pariskuntaan.

– He olivat kilttejä ihmisiä. He näkivät vaivaa ymmärtääkseen elämääni, tutustuakseen lapsiini.

Shanna St Clairilla on kaksi hyvää ja yksi huono kokemus sijaissynnyttämisestä. Jos julkaisu ei näy, voit katsoa sen täältä.

Toimiessaan Jenniferin ja Markin sijaissynnyttäjänä Shanna sai maksun, joka kattoi matkustamiset hedelmöitysklinikalle, hotellit, bensan, ruoan ja korvauksen menetetyistä tuloista kampaajana raskauden ajalta. Kolmessa vuodessa tämä tarkoitti 50 000 dollaria.

Shanna ei tullut raskaaksi heti, vaan onnistumiseen tarvittiin useita yrityksiä. Mutta kun Shanna vihdoin synnytti pariskunnan lapsen, he olivat pitämässä häntä kädestä ja itkivät kiittäessään Shannaa avusta. Kokemus oli kaikin puolin onnistunut.

Catherine

Jennifer kysyi muutamaa kuukautta myöhemmin Shannalta, voisiko tutustuttaa tämän ystäväänsä Catherineen (nimi muutettu). Shanna suostui.

Catherine oli tunnetusta perheestä ja vuosia yrittänyt saada lapsen sijaissynnyttäjien avulla ja ilman.

– Kun katson taaksepäin, hälytysmerkkejä oli jo ensimmäisestä puhelusta lähtien, Shanna sanoo nyt.

Catherine esimerkiksi ehdotti, että he eivät käyttäisi sijaissynnyttäjiä välittävän toimiston palveluita säästäkseen palkkioissa. Sen sijaan hän ehdotti, että he tyytyisivät lakimiesten laatimaan sopimukseen.

– Sitten hän sanoi, että koska olin jo läpäissyt psykologisen arvioinnin Jenniferin kanssa toimiessani, minun ei tarvinnut tehdä sitä enää uudelleen.

Modernly-toimiston Aria Simuelin mukaan sopimukset estävät "rajanylitykset".  Simuelin mukaan on ollut esimerkiksi tapauksia, joissa sijaissynnyttäjä on nähnyt tilaisuutensa tulleen odottaessaan lasta kuuluisalle parille. Joku on esittänyt vaikkapa ideansa tosi-tv-ohjelmasta tuleville vanhemmille tai pyytänyt saada esitellä heille serkkunsa, joka etsi rahoitusta elokuvan käsikirjoitukselleen. Toimiston tarkoitus on estää tällainen. Toisaalta toimisto myös varmistaa, että sijaissynnyttäjällä on kaikki hyvin, ja on apuna ongelmatilanteissa.

Shanna sopi Catherinen kanssa suostuvansa kolmeen hedelmöitysyritykseen.

Kokemus poikkesi edellisestä

Shanna ja hänen aviomiehensä matkustivat hedelmöitysklinikalle ensimmäistä yritystä varten. Tyylikkäästi pukeutunut Catherine ei ottanut vastaan Shannan halausta. Hän ei ollut halailija. Shannalle oli selvää, ettei kokemuksesta tulisi samanlainen kuin Jenniferin ja Markin kanssa. Catherine ilmoitti odottavansa toimenpiteen ajan, mutta kertoi joutuvansa lähtemään pian sen jälkeen. Catherinen kuljettaja veisi Shannan ja hänen miehensä takaisin hotellille.

Katso myös: Margo toivoi lasta vuosia – koki tuplayllätyksen. Juttu jatkuu videon alla.

Ensimmäinen hedelmöitysyritys ei tuottanut tulosta. Seuraavaa yritystä edeltävänä iltana Catherine kertoi pariskunnalle päivällisellä tarinoita yksityiskoneista ja design-huonekaluista. Leggingseissään ja tavaratalosta ostamassaan neuleessaan Shanna ymmärsi, ettei hänellä ja Catherinella ollut mitään yhteistä. 

Hedelmöitysklinikalla Catherine tarjosi Shannalle rauhoittavaa lääkettä, eikä hyväksynyt kieltävää vastausta. Shanna heitti pillerin pois, kun Catherinen silmä vältti.

Shanna ei vieläkään tullut raskaaksi. Yrityksiä oli enää yksi jäljellä.

Yllättäviä uutisia

Viimeisellä kerralla hedelmöitysklinikalla Catherine puhui Shannan mukaan lähinnä puhelimessa. Hän kiisteli äitinsä kanssa erään perheen kodin sisustuksesta. Shannalle hän ei juuri puhunut. 

Kymmenen päivää myöhemmin Shanna kuuli hyviä uutisia. Hän oli raskaana. 

– Olin haltioissani.

Catherine sen sijaan ei halunnut vielä innostua: hän kertoi, että edellinen sijaissynnyttäjä oli saanut keskenmenon. Catherinen mukaan syy oli sijaissynnyttäjän itsensä. Tämä oli viettänyt 12 tuntia lentokentällä odottaessaan lentoa päästäkseen tapaamaan sairasta isäänsä.

Shanna kertoo olleensa pöyristynyt Catherinen seuraavasta kommentista: "Sanoin hänelle, ettei matkustaisi, mutta hän matkusti, ja katso, mitä tapahtui.... kuollut vauva."

Pian vielä raskauden alkuvaiheessa oleva Shanna kuuli jotain hyvin yllättävää. Catherine soitti hänelle kertoakseen, että hänen toinen sijaissynnyttäjänsä oli juuri synnyttänyt Catherinen lapsen. Toisesta sijaissynnyttäjästä tietämätön ja uutisesta äimistynyt Shanna sopi juttelevansa Catherinen kanssa seuraavana päivänä neuvolakäynnin jälkeen. Myöhemmin samana päivänä Shanna oli toipunut uutisesta sen verran, että lähetti kuitenkin onnittelut. Catherine ei enää vastannut.

Shanna kävi edelleen lääkärin tarkastuksissa ajaen tunti suuntaansa klinikalle, mutta ei edes tiennyt, halusiko Catherine vielä lapsen. 

Neljä viikkoa myöhemmin Shanna sai kuulla kärsineensä keskenmenon. Catherine ei vastannut puheluun, joten Shanna kertoi hänelle ikävät uutiset tekstiviestitse.  Tunteja myöhemmin Catherine lähetti viestin luvaten soitella pian. Meni useita päiviä, eikä soittoa kuulunut. Shanna lähetti taas tekstiviestin kysellen, välittäisikö hän loput laskut Catherinelle.

"Shanna, suhteemme on loppunut. Olen pöyristynyt välinpitämättömyydestäsi koskien lapseni syntymää. Lähetä laskusi", Catherine vastasi. He eivät puhuneet enää.

Kuukausia myöhemmin Shannan äiti soitti kertoakseen, että Catherine oli televisiohaastattelussa ja haukkui parhaillaan Shannaa. Haastattelussa Catherine latoi väheksyviä kommentteja sijaissynnyttäjistä, mukaan lukien naisista, jotka olivat kokeneet keskenmenon odottaessaan lasta Catherinen hedelmöittyneistä munasoluista.

Vielä yksi hyvä kokemus

Neljä vuotta ikävän kokemuksen jälkeen sijaissynnyttäjiä välittävä toimisto, jonka listoilla Shanna ennen oli, kysyi häneltä, haluaisiko hän tavata yhden pariskunnan. Shanna tapasi ja piti heistä – ja päätti yrittää vielä kerran. 

Hän synnytti kaksoset. 

– Minusta tuntuu, että tarvitsin jotain hyvää pestäkseni pois nöyryyttävän kokemukseni Catherinen kanssa, Shanna sanoo.

– Minulla on ollut kaksi kaunista kokemusta sijaissynnyttämisestä, ja yksi, joka oli kamala ja [kuin] liiketoimi.

Tänä päivänä Shanna omistaa hiussalongin. Keskustelu asiakkaiden kanssa kääntyy usein lapsiin tai lapsettomuuteen.

– Joka viikko puhun ihmisille, jotka yrittävät lasta, ovat juuri saaneet lapsia, ovat menettäneet lapsia, eivät voi saada lapsia, sanovat, etteivät koskaan halua lapsia, haluavat joka tapauksessa kokeilla saada lapsia, Shanna kuvailee.

Suomessa hedelmöityshoitoihin perustuva sijaissynnytys on ollut kiellettyä vuonna 2007 voimaan tulleen hedelmöityshoitolain myötä.

Lähde: BBC

Lue myös:

    Uusimmat