Mainos

Nainen selvisi uraauurtavasta leikkauksesta – eli kuusi päivää kokonaan ilman keuhkoja

Kanadalaisen 32-vuotiaan Melissa Benoit'n elämä oli tulla tiensä päähän vakavan keuhkosairauden takia.

CNN kertoo, että Benoit'n mies joutui kovan päätöksen eteen viime vuoden huhtikuussa, sillä hänen vaimonsa ei sairauden takia itse pystynyt enää puhumaan. Mies valitsi kokeellisen kirurgisen toimenpiteen, jossa vaimon molemmat keuhkot poistettaisiin ennen tulevaa elinsiirtoa. Toimenpide oli ensimmäinen maailmassa ja pelasti lopulta Melissa Benoitin hengen.

– Olin siinä vaiheessa jo tajuttomana, joten perheeni teki päätöksen puolestani, Melissa Benoit kertoo.Melissa oli kärsinyt jo pitkään perinnöllisestä kystisestä fibroosista, joka tuhosi hänen keuhkojaan. Hän otti antibiootteja, mutta saikin flunssan ja alkoi yskiä niin paljon, että kylkiluut murtuivat.

Melissa saapui St. Michaelin sairaalaan Torontossa maaliskuun puolivälissä. Hänellä oli vakava bakteeri-infektio, johon ei löytynyt lääkitystä. Elimet alkoivat yksi toisensa jälkeen hidastaa toimintaansa. Melissa taisteli elämästään päivien ajan. Lääkäreiden mukaan Melissa Benoit tarvitsi keuhkosiirrännäisen. Tavallinen hengityskone ei kuitenkaan olisi riittänyt siihen asti, kunnes siirtokeuhkot löytyisivät. Lääkärit päättivät käyttää kehon ulkopuolista ylläpitolaitetta.

Melissan tila kuitenkin huononi entisestään. Infektio valtasi keuhkot, levisi verenkiertoon ja aiheutti septisen sokin. Siinä tilanteessa elinsiirto ei olisi onnistunut.  Jotakin piti kuitenkin tehdä, jotta nuori perheenäiti säilyisi elossa.– Koska hänen keuhkonsa olivat niin saastuneet, otimme molemmat keuhkot pois. Tätä ei ollut tehty koskaan aiemmin, kirurgi Shaf Keshavjee sanoo.

Elinsiirto-ohjelman johtajan Atul Humar sanoo, että kun infektioita on jossakin kehon osassa, infektion aiheuttajan poistaminen on usein paras hoitokeino. Keuhkojen poisto-operaatio kesti kaikkiaan noin yhdeksän tuntia. Sydämen oikealle puolelle sijoitettiin veren hapettava Novalung-keinokeuhkolaite. Melissan tila alkoi kohentua.

Melissa Benoit ehti odottaa kuusi päivää ennen kuin löytyi sopiva luovuttaja. Benoitin toipuminen on alkanut. 

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.