Näin yleisimmistä tutkinnoista työllistytään – "hyvä työtilanne ei saa olla ainoa valintakriteeri"

Sosiaali- ja terveysalalle hakeva voi olla suhteellisen varma työpaikasta. Myös rakennusalalta löytyy tulevaisuudessa töitä. Arvioitu työllisyystilanne on kuitenkin vain yksi näkökulma opiskelupaikan valinnassa, muistuttaa opetus- ja kulttuuriministeriö.

Vuonna 2012 lähihoitajista 79 prosenttia oli päätoimisesti töissä vuoden sisällä valmistumisestaan. Esimerkiksi sähköalan perustutkinnon suorittaneista päätoimisesti töissä oli vain 35 prosenttia. Tiedot perustuvat opetushallinnon tilastopalvelun tietoihin.

Johtaja Mika Tammilehto opetus- ja kulttuuriministeriöstä rauhoittelee tänään alkaneeseen yhteishakuun osallistuvaa nuorta.

– Työllisyystilanne on vain yksi valintakriteeri. Oleellisinta on, että valitsee alan, josta on kiinnostunut. Se pitää huolta motivaatiosta koulussa ja työelämässä.

Opiskelu ei mene hukkaan

Tammilehdon mukaan aina kannattaa hakea koulutukseen. Opiskelu menee harvoin hukkaan, vaikka ala ei olisikaan oma ykkösjuttu. Nyt virheelle tuntuva valinta ei sitä usein myöhemmin ole. Alaa voi myös tarvittaessa vaihtaa, jos toinen ala tuntuukin oikealta.

– Koulutus voi avata näkymiä myös muualle kuin itse tutkinnon tarjoamiin töihin, Tammilehto mainitsee.

Työllisyystilanteeseen ei ole kristallipalloa

Omaa alaa pohtivan kannattaa katsella ympärilleen miettiessään alan työllisyyttä eikä katsoa tilastoja liian lyhytnäköisesti. Esimerkiksi teollisuudessa tulee olemaan työvoimatarvetta, vaikka juuri nyt suhdanteet heikentävät työllisyyslukuja.

– Metsäala on hyvä esimerkki. Ala ei juuri nyt ole kovin houkutteleva, mutta tulevaisuudessa tullaan tarvitsemaan työvoimaa erityisesti puunkorjuupuolella, Tammilehto mainitsee.

Tammilehto olisi valmis veikkaamaan myös sosiaali- ja terveysalan työllisyysnäkymien puolesta. Tilanteet kuitenkin elävät.

– Ei meillä täällä mitään kristallipalloa ole, hän naurahtaa.

Yhä useamman tulee uudelleenkouluttautua

Tammilehto uskoo, ettei yhdellä tutkinnolla enää työskennellä koko uraa, vaan omaa ammattiosaamista syvennetään ja laajennetaan jatkuvasti.

– Oman osaamisen kehittäminen ja arvioiminen lisääntyy tulevaisuudessa.

Myös työelämän murrokset muuttavat työn vaatimuksia.

Kouluttamaton työllistyy yhä harvemmin

Tammilehto suosittelee nuorta hakemaan monipuolisesti tietoa vanhemmista kavereihin ja internettiin.

– Näe vaivaa, mieti urapolkuja. Jonkin alan valitseminen ei sulje mitään ovia ei sulje, sillä alaa voi vaihtaa.

Varmaa on, että kouluttamattomien työllistymisestä tulee koko ajan vaikeampaa. Vaikka koulutus ei antaisikaan varmuutta työpaikasta, antaa se huomattavasti paremmat työmahdollisuudet kuin ei koulutusta ollenkaan.

– Vaikka ajat ovat epävarmat, koulutus kannattaa aina, tiivistää Tammilehto.

Lue myös:

    Uusimmat