Näin voi todella käydä! Loviisalainen Heidi sai tietää olevansa raskaana vasta synnytyksessä: "Ajattelin, että voihan helvetti"

Nainen oli raskaana tietämättään ja synnytti kolmekiloisen vauvan: ”isäsi tappaa sinut!” 2:03
Heidi ei ole ainut nainen, joka on ollut raskaana tietämättään. Videolla amerikkalaisnainen kertoo omasta yllätyssynnytyksestään.

Yhdeksän vuotta sitten Heidi Vuojärvi soitti itselleen ambulanssin, kun hän alkoi yllättäen kokea voimakkaita vatsakipuja. Sairaalassa selvisi, että hän oli ollut tietämättään raskaana ja nyt synnyttämäisillään.

Kuukautisten poisjäänti, pahoinvointi, aristavat rinnat, kasvava vatsa. Raskaus voi aiheuttaa kehossa suuriakin muutoksia, mutta osa odottavista äideistä kantaa vauvaa asiaa edes huomaamatta.

Yksi heistä on loviisalainen Heidi Vuojärvi, 28.

Kesällä 2011 Heidi oli 19-vuotias, kun hän sai yllätyksekseen poikavauvan. Hänellä oli ollut koko päivän huono olo: mahaan sattui ja heikotti. Heidi kuittasi kouristelut kuukautiskipuina, mutta yöhön mennessä tuska yltyi niin kovaksi, että hänen oli soitettava ambulanssi. 

– Siellä sairaalassa mulle sitten sanottiin, että nyt olisi tämmöinen juttu, että sä synnytät nyt. Ajattelin, että voihan helvetti. Olihan se tosi shokki, Heidi muistelee nauraen.

Gynekologikaan ei huomannut raskautta

Ainoa mahdollisesta raskaudesta kertova merkki Heidin kohdalla oli kuukautisten poisjääminen. Hän kuitenkin ajatteli sen johtuvan ehkäisypillerien käytöstä, jotka olivat tehneet kuukautisista ensin epäsäännölliset, sitten puuttuvat. Heidi söi koko raskausajan e-pillereitä eikä osannut olla huolissaan.

Hänellä ei ollut pahoinvointia, mahassa ei tuntunut liikkeitä. Raskausvatsaa ei koskaan kasvanut. 

– Toki vähäsen lihoin, mutta ihan muutamia kiloja. Nyt olen huomattavasti isokokoisempi kuin silloin, kun olin raskaana, Heidi sanoo.

Heidi kertoo neljännellä kuulla käyneensä gynekologilla. Edes hän ei havainnut Heidin odottavan lasta vaan sivuutti sen sanomalla, että tämä jännittää vatsaansa.

Vauva pysyi piilossa lähellä selkärankaa

Kun vauva sitten ilmoitti tulostaan, ei Heidi ehtinyt järkytystään kauaa sulatella ennen kuin piti jo ponnistaa. Kymmenten minuutin jälkeen hänellä oli sylissään pieni mutta terve vastasyntynyt poika: 3440 grammaa ja 51 senttiä. Heidille oli heti selvää, että hän aikoo pitää lapsen itsellään.

Lääkärit epäilivät, että vauva oli pysynyt loppuun asti piilossa istukan takana lähellä selkärankaa. Vastasyntynyttä ruokittiin heti pullomaidolla, jotta hänen painoaan saataisiin nousemaan. Imettäminen ei Heidiltä onnistunut, vaikka hän sitä yrittikin.

Seuraavan yön Heidi mietti, mitä sanoisi äidilleen. Hän päätyi laittamaan tälle viestin, jossa kertoi olevansa Porvoon sairaalassa perheosastolla. Heidi kertoo äitinsä panikoineen sairaalauutisesta, mutta isänsä tajunneen nopeasti, mistä tuuli puhalsi. Pian äiti jo soitti Heidille ja kysyi, onko tämä raskaana.

– Totesin vain, että kaikki on ihan hyvin ja poika on syntynyt jo, Heidi kertoo.

Neljän päivän kuluttua, kun Heidin poikineen pääsi sairaalasta, äiti oli jo hankkinut kaiken, mitä näyttävästi maailmaan tullut lapsenlapsi tarvitsisi.

Yllätysvauva muutti kaveripiiriä ja tulevaisuudensuunnitelmia

Lapsen saaminen muutti nopeasti Heidin ihmissuhteita. Käänteentekevä elämänmuutos muokkasi nopeasti myös kaveripiiriä. 

– Toiset jäi kokonaan pois sen myötä ja osa alkoi olemaan enemmän mukana, Heidi sanoo.

Heidi itse sopeutui hyvin pikkuvauva-arkeen. Hän oli aina ajatellut, että haluaisi joskus saada oman lapsen. Kokemustakin pienten lasten hoitamisesta löytyi – nyt uutta oli vain se, että lapsi oli todella oma. 

Lapsen saaminen tarkoitti, että Heidin piti luopua juuri saamastaan opiskelupaikasta. Opintielle hän ei ole palannut, vaikka poika kasvoi. Heidi on sen sijaan ollut töissä.

Jokainen keho on erilainen eikä sitä tarvitse hävetä

Sittemmin Heidi on vaihtanut käyttämänsä ehkäisypillerit. Kuukautiset ovat tulleet normaalisti ja jos eivät ole, on hän rientänyt nopeasti ostamaan raskaustestin. Yllätyssynnytys on tehnyt varovaiseksi.

Heidi ei ole ainut nainen, joka on ollut pitkään raskaana sitä tietämättään. Hän toivoo, ettei asiaa hävettäisi. 

– Jokainen ihmiskeho on kuitenkin erilainen.

Heidi muistuttaa, että tilanteessa ei tarvitse jäädä yksin vaan ottaa kaikki mahdollinen apu vastaan.

Terve ja rakastettu lapsi

Kun on raskaana tietämättään, voi vahingossa tulla vahingoittaneeksi syntymätöntä lasta. Heidi epäilee syöneensä lakritsia, mutta tupakkaa hän ei polttanut ja käytti alkoholiakin varsin maltillisesti.

Nykyään poika on 9-vuotias. Hän on terve ja hoikka. Lapsella on tarkkaavaisuushäiriö ADHD.

Tärkeintä kuitenkin on, että lapsi on rakastettu.

Lue uusimmat lifestyle-artikkelit.

Lue myös:

    Uusimmat