THL:n asiantuntija rauhoittelee raskaana olevia lakritsin ystäviä: ”En olisi huolissani"

3:48

Valtion ravitsemusneuvottelukunnan uusissa suosituksissa kielletään salmiakin ja lakritsin syönti raskaana olevilta naisilta. Karamelleja jo nauttineiden ei asiantuntijan mukaan kuitenkaan tarvitse olla huolissaan jälkikasvunsa puolesta.

Lakritsikiellon syynä ovat uudet tiedot siitä, että salmiakin ja lakritsin sisältämä lakritsiuute saattaa olla isoina annoksina haitallista sikiölle.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tutkimusprofessori Eero Kajantie kertoo, että raskaudenaikaisen runsaan lakritsinsyönnin ja lasten tarkkaavaisuushäiriöiden kanssa voi olla yhteys. Lakritsille altistuneet lapset suoriutuvat tutkimusten mukaan myös hieman muita heikommin älykkyystesteistä.

Kajantie rauhoittelee kutenkin lakua jo nauttineiden odottavien äitien huolta aiheesta.

– En olisi huolissani yksilötasolla. Jo nyt meidän väestöstämme hyvin iso osa on altistunut äidin kautta sikiöaikana lakritsissa olevalle glykyrritsiini-aineelle. Kyseessä on väestötason asia, joka on haluttu tuoda esille näytön lisääntyessä varovaisuuden vuoksi, Kajantie toteaa MTV:n Huomenta Suomen haastattelussa.

Valtion ravitsemusneuvottelukunta uudistaa ravitsemussuosituksensa huomenna. Asiasta uutisoi ensimmäisenä sanomalehti Karjalainen.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja