Näin varttunut vartalo kiinteytyy – Lue tehovinkit!

Miten keski-ikäisen kannattaa treenata vatsaa pienemmäksi ja käsivarsia kiinteämmiksi? Entä kuinka rintaan saisi ryhtiä? Liikunta-alan yrittäjä Tuire Rinta Motoriikka- ja taitoliikuntakeskus Spurtista kertoo.

Moni tuskailee vuosien mittaan kertyneen vatsan, löysien käsivarsien tai roikkuvan ryhdin vuoksi. Liikunta-alan yrittäjä Tuire Rinta Motoriikka- ja taitoliikuntakeskus Spurtista vinkkaa niksit ikuisiin ongelmiin.

1. Sulata vatsaa lenkeillä

Parhaiten ison mahan sulattaa pitkillä lenkeillä, kävellen tai juosten.

– Kyllä pitkäkestoiset lenkit ovat se paras keino kuluttaa isoa vatsaa pois. Myös ruokavalio on tärkeä, eli täytyy miettiä mitä laittaa suuhun. Kaikista parhain vaihtoehto on tietenkin näiden yhdistelmä, kumpikaan ei yksin auta. Jos muuttaa pelkkää ruokavaliota, rupeaa lähtemään lihaksia, Rinta sanoo.

Rinta sanoo, että ylipainoisten on syytä aloittaa kävelylenkeillä ja pitkästä aikaa kuntoilevan muutenkin rauhalliseen tahtiin.

– Naiset lähtevät yleensä rakentamaan kuntoa rauhallisemmin, mutta miehet taas ajattelevat, että kyllähän minä ennenkin juoksin, ja sitten juoksemaan lähdetään kylmiltään ja kipeytetään vaikka akillesjänteet. Sitten kun liikunta käy ikäväksi, niin se lopetetaan. Ei ihminen kauaa jaksa jotain, mikä ei ole kivaa.

Rinnan mukaan vatsan pienentäminen kannattaa myös muunkin liikunnan kannalta.

– Usein on niin, että kun se maha kun rupeaa kasvamaan, niin se alkaa olla este liikkuvuusharjoituksiinkin. Sitten niitäkään ei tule tehtyä.

2. Kukista "allit" irtopainoilla

– Jos ajatellaan yleistä naisten ongelmaa, eli löysiä käsivarsia, niin irtopainot ja kahvakuulat ovat hyvä apu niihin. Kahvakuulan ei tarvitse olla kuin vaikka kuuden kilon painoinen, niin että siitä saa puristusotetta. Lisäksi kuntosalien täsmälaitteet ojentajiin ja koukistajiin ovat hyviä. Tässä kohtaa kyllä kuntosalipuoli on paras ja siellä kannattaa kääntyä tarvittaessa asiantuntijan puoleen, Rinta vinkkaa.

Yksi hyvä, jo unohdettu keino käsivarsien vahvistukseen Rinnan mukaan ovat kouluajoilta tutut puolapuut.

– Riippuminen puolapuissa auttaa. Niillä voi tehdä kevennettyä leuanvetoa, ja siten saa myös hartiapuolen auki.

2. Kohota rintaa ja ryhtiä selän ojennuksilla

– Usein kun istumatyössä istutaan selkä köyryllä, niin sinne ne rinnat jäävät ryhdin alle piiloon. Jos istut köyryllä, niin sinun täytyy tehdä se vastaliike, Rinta selventää.

Parhaiten jo väsähtäneeseen ryhtiin saa napakkuutta selän ojennuksella ja rintarangan avaamisella.

– Riippuminen on tähänkin hyvä, sekä rinnan avaus vaikka jumppapallon avulla. Pallon kanssa toimi niin, että istut pallon päällä siten, että peppu tulee pallon alareunaan, ja voit vetää itsesi kaarelle pallon päälle. Silloin saat ylävartalon ja rintarangan auki, Rinta opastaa.

Harjoittele kokonaisvaltaisesti

Rinta muistuttaa, että kokonaisvaltainen harjoittelu takaa parhaan lopputuloksen.

– Jos ajatellaan koko kehon kiinteytystä, niin menisin sinne vesielementtiin. Se muokkaa hyvin koko kroppaa: käsiä, jalkoja ja keskivartaloa.

Liikunnassa on hyvä pitää yllä vaihtelua jo mielekkyydenkin vuoksi.

– Liikunnallisessa viikko-ohjelmassa olisi hyvä olla yksi uintikerta, yksi kuntosalikerta ja sitten muutama ulkoliikuntakerta, Rinta neuvoo.

Juttu on uusinta helmikuulta 2013.

Studio55.fi/Annimari Pasanen

Kuvat: Colourbox.com

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja