Näin valitset hyvän peiton ja hoidat sitä oikein

Pehmeä ja muhkea, tarpeeksi lämmin, mutta ei hiostava. Näin aika moni meistä kuvailee sitä, miltä peiton pitäisi tuntua. Hyvällä peitolla nähdään hyviä unia. Näillä ohjeilla onnistut peittovalinnassasi.

Helposti palelevan tai hikoilevan nukkujan kannattaa hankkia kesäksi ja talveksi omat peitot, mutta muut pärjäävät mainiosti yhdellä peitolla ympäri vuoden. Silloin peitoksi kannattaa valita puolilämmin täkki.

– Oikeanlaisen peiton valinnalle on kaksi kriteeriä. Makuuhuoneen lämpötila määrää sen, miten paljon peiton pitäisi lämmittää. Omat mieltymykset sen sijaan ratkaisevat sen, minkä levyinen ja paksuinen peitto kotiin kannetaan, ja mistä materiaaleista se on valmistettu, kuvailee aluepäällikkö Minna Timonen JYSK:stä.

Edullisesta polyesterista huikeaan haahkanuntuvaan

Peitoissa on täytteenä joko luonnonkuituja tai tekokuituja. Luonnonkuitupuolella valinta on helpompi, sillä tarjolla on joko untuvaa tai höyhentä tai niiden erilaisia sekoituksia. Sen sijaan tekokuiduissa täytteet voivat vaihdella polyesterista untuvan mallisiin 3D-kuituihin.

Peittojen päällyskankaat voivat olla esimerkiksi polyesteria, puuvillaa, mikrokuitua tai jopa silkkiä. Erityyppisissä peitoissa on myös erilaiset ompeleet, joiden tarkoituksena on sekä pitää täytteet paikoillaan että korostaa peiton mahdollisia erikoisominaisuuksia.

– Hyvän peruspeiton osaa helposti valita itsekin, kun vilkaisee tuotetietoja. Niissä on kerrottu sekä täytteen että päällyskankaan materiaali sekä se, kuinka lämmin peitto on. Hiukankin erikoisempaa peittoa etsivän kannattaa kuitenkin kysyä apua myyjältä, Minna Timonen sanoo.

Peiton hinta kulkee käsi kädessä materiaalien kanssa. Untuvatäyte tai erikoisemmat kuitutäytteet maksavat aina enemmän, samoin hienommat päällyskankaat.

Tuuleta ja pese säännöllisesti

Laadukas peitto palvelee nukkujaa monta vuotta, jos siitä pidetään hyvää huolta. Tärkein hoitomuoto on säännöllinen tuuletus, josta nauttivat erityisesti luonnonkuitutäytteiset peitot. Peittoa ei kuitenkaan kannata tampata, sillä silloin täytteet pakkautuvat herkästi myttyyn.

– Myös vuoteen sijaamatta jättäminen aamulla on peiton hoitamista eikä laiskuutta. Vuodevaatteisiin kertyy yön aikana kosteutta, jonka on hyvä antaa tuulettua hyvin. Jos vuode sijataan heti ja peiton päälle lintataan seitsemänkiloinen tilkkutäkki, peitto ei kuivu, varoittaa Minna Timonen JYSK:stä.

Säännöllisen tuuletuksen lisäksi peitto on hyvä pyöräyttää pesukoneessa kerran vuodessa. Pestessä pitää aina noudattaa valmistajan pesuohjeita. Nestemäinen pesuaine on paras vaihtoehto, mutta huuhteluainetta ei kannata käyttää, koska se voi paakkuunnuttaa täytteet.

– Uuden peiton hankkiminen kannattaa siinä vaiheessa, kun vanha peitto on mennyt lituskaksi, hengettömäksi lätyksi, joka ei enää lämmitä eikä tunnu mukavalta. Hyvä peitto on pullea ja muhkea ja sen alla nähdään hyviä unia.

Faktaa:

– Tekokuitutäytteisissä peitoissa täytteenä voi olla esimerkiksi polyesteriä, ontelokuitua, aaltomaista kuitua, spiraaliontelokuitua, mikrokuituja, untuvan mallisia 3D-kuituja, kosteutta poistavia kuituja tai hopeaionikuituja. Kaikki kuidut on yleensä silikonoitu eli ne pysyvät peiton sisällä irtonaisina eivätkä paakkuunnu niin helposti.

– Luonnonkuitutäytteisten peittojen täytteenä käytetään esimerkiksi ankan, hanhen tai haahkan höyheniä tai untuvia. Höyhenpeiton täyte tuntuu hiukan rapsakalta, sillä höyhenissä on jäljellä sulan keskiranka. Untuvasta ranka on poistettu, jolloin lopputulos on pehmeämpi.

– Allergiaystävällisissä peitoissa on mahdollisimman tiivis päällyskangas ja tiiviit ompeleet, jolloin peiton täytteet eivät ärsytä nukkujaa eikä pöly pääse peiton sisään. Päinvastoin kuin yleensä kuvitellaan, myös luonnonkuitutäytteiset sopivat allergikoille.

– Kuumaveristen, helposti hikoilevien nukkujien kannattaa valita puolilämmin peitto, jonka alla ei tule liian lämmin. Jos hikoilu on yön aikana runsasta, kosteutta poistavista kuitutäytteistä saattaa olla hyötyä.

– Vilukissoja lämmittää parhaiten paksu untuvapeitto, jonka alla ei kuitenkaan tarvitse hikoilla kesälläkään. Vielä enemmän lämpöä tarjoaa esimerkiksi kaksinkertainen peitto tai thermopeitto, jonka keskiosa toimii termospullon tavoin.

Lähde: Deski.fi

Lue myös:

(MTV LIFESTYLE)

Lue myös:

    Uusimmat