Vältä kertakäyttöiset petivaatteet – näistä merkeistä tunnistat laadukkaan lakanan

Lakanaa levittämällä ja tunnustelemalla voi päästä jyvälle sen laadusta. Mitä tiheämmin lanka on kudottu, sen kestävämpää kangas on. 

Hapertuvatko kaapissasi olevat lakanat ennen aikojaan? Poimi vinkit talteen seuraavaa ostoskertaa varten. 

– Lakanaa ei koskaan pidä ostaa muovipaketissa niin, ettei sitä pääse tunnustelemaan, ohjeistaa Unikulman toimitusjohtaja, ergonomiasuunnittelija Vesa Tuominen

– Kun otat lakanan käteen, katso kuinka tiheästi se on kudottu. Huonolaatuisimmista lakanoista näkee läpi. Nosta lakana vaakaan ja katso valoa vasten, onko siinä nöyhtää. Jos kankaan päällä näkyy irtonaista kuitua, se tarkoittaa, että lakana tulee nyppyyntymään.

– Hyvälaatuinen lakana tuntuu viileältä. Katso myös, ettei lakanaa ole jälkikäsitelty tärkillä tai muilla aineilla, mikä aiheuttaa sen, että lakana näyttää pakkauksessa hyvältä, mutta jo parin pesun jälkeen siitä näkee läpi.

Mitä tiukemmin kudottu lakana on, sitä parempilaatuinen se on. Hienoimmat lakanat sisältävät 1000 lankaa neliötuumalla. Suomessa myytävät korkealaatuisimmat lakanat sisältävät 300 lankaa neliötuumalla.

Tyypillisen peruslakanan lankatiheys on 20.

– Se on niin harvaa, että siitä näkee läpi. Se kestää puoli vuotta ja kelpaa sen jälkeen rätiksi tai pois heitettäväksi. Vähän parempilaatuinen lakana on tiheydeltään 40. Satiinit sisältävät 85–150 lankaa neliötuumalla. Satiinikudosta ei pysty sen tiukemmaksi tehdä.

Kaikkein hienoimpana materiaalina pidetään Egyptin puuvillaa. Sitä voidaan Tuomisen mukaan kiertää erittäin voimakkaasti ilman, että kaksihaaraisia jää näkyville. Kaksihaaraiset nyppyyntyvät lakanassa ajan kanssa.

Videot

Uusimmat

Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja