Näin United Brotherhood pyörittää vankilan henkilökuntaa: Pelottelua omaisten nimillä ja painostusta kiellettyjen tavaroiden salakuljetukseen

Lakkautettavaksi vaadittu rikollisjärjestö United Brotherhood pystyy vaikuttamaan toimillaan vankiloiden henkilökuntaan, arvioi Rikosseuraamuslaitoksen asiantuntija antamassaan lausunnossa.

Lausunnossa kerrotaan, että järjestö pyrkii järjestelmällisesti painostamaan työntekijöitä tahtoonsa, ja onnistuu tässä vaihtelevasti. Järjestöä myös pelätään henkilökunnan keskuudessa.

Esimerkkinä henkilökunnan käytöstä mainitaan esimerkiksi se, että vankilan työntekijöitä yritetään saada osallistumaan kiellettyjen aineiden ja tavaroiden tuomiseen vankilaan. Tässä onnistumisen puolesta puhuu se, että vankilan kaikkein suljetuimmiltakin osastoilta löytyy säännöllisesti esimerkiksi puhelimia, teräaseita ja huumausaineita.

Huumekauppa on rikollisjärjestölle merkittävä tulonlähde, sillä huumeiden hinnat vankilassa ovat korkeita. Lausunnossa kerrotaan, että esimerkiksi Riihimäen vankilassa arvioidaan käytetävän pelkästään Subutexiin 80 000 euroa kuukaudessa.

Työntekijöitä käytetään hyväksi myös huomaamatta

Asiantuntija kertoo, että myös vangeilta saadut tiedot vahvistavat sen, että henkilökuntaa on syytä epäillä painostettavan työskentelemään järjestäytyneen rikollisuuden eduksi.

– Tämä viittaa vahvasti henkilökunnan jäsenten osallistuvan ainakin puhelimien ja niiden käyttöön liittyvien tarvikkeiden salakuljettamiseen vangeille, asiantuntija arvioi.

Henkilökuntaa voidaan käyttää hyväksi myös heidän tietämättään. Haluttuja aineita ja esineitä saatetaan esimerkiksi piilottaa vankila-alueelle tuleviin kulkuneuvoihin.

Ammattiliitto järkyttyi

Vanginvartijain Liitto ilmaisi perjantaina tyrmistyksensä liittyen väitteiisin siitä, että vankilahenkilökunta toimittaisi rikollisjärjestölle kiellettyjä esineitä. Jos tiedot ovat totta, ne ovat valitettavia, mutta koko henkilökuntaa ei saisi leimata, liitto ilmoitti.

– Syyte on keskushallinnolta järkyttävä! Missään tapauksessa ei voida syyttää koko vankiloiden henkilökuntaa, jos kyse on parista yksittäisestä tapauksesta, liiton puheenjohtaja Antti Santamäki sanoi.

Santamäki korostaa, että United Brotherhoodin tekemät uhkailu, painostus ja väkivalta ovat lisääntyneet myös vankilahenkilökuntaa kohtaan. Liitto vaatiikin järjestäytyneen rikollisuuden vankien sijoittelua omille osastoilleen tiukemman valvonnan piiriin.

Rikosseuraamuslaitos kertoi myöhemmin Twitterissä, että on se on todentanut vain muutamia luvattomien esineiden toimittamisia.

Työntekijät löytävät pelottelulistoja

Rikosseuraamuslaitoksen asiantuntijalausunnon mukaan henkilökunnan painostuskeinona käytetään muun muassa sitä, että vankilavirkamiehiä pelotellaan ilmaisemalla rikollisilla olevan tietoa heidän henkilökohtaisista asioistaan.

Suljetuista vankiloista on löytynyt esimerkiksi listoja, joissa on United Brotherhoodin näkökulmasta hankalaksi miellettyjen virkamiesten osoitteita, kulkuneuvojen rekisterinumeroita, veneiden tunnistetietoja ja vastaavia henkilökohtaisia tietoja.

– Toiminnalla pyritään ennen kaikkea herättämään pelkoa ja huolta vankilaviranomaisissa ja heidän läheisissään, asiantuntija kertoo.

Asiantuntijan mukaan painostusta tehdään virallisemmin tein, esimerkiksi tehtailemalla useamman henkilön nimissä valituksia, oikaisuvaatimuksia tai kanteluita epämieluisiksi koetuista vankilan työntekijöistä.

Jengiläiset komentelevat muita vankeja

Suurinta valtaa vankiloissa jengillä on lausunnon mukaan kuitenkin toisiin vankeihin. Väkivallan uhan avulla järjestö pystyy painostamaan vankeja esimerkiksi salakuljettamaan esineitä vankilaan, maksamaan olemattomia velkoja ja toteuttamaan erilaisia tehtäviä.

Vastaavasti esimerkiksi työssä käyvien vankien osastolla asumiseen vanki voi tarvita jengin luvan, joka saadaan joko toimimalla sen haluamalla tavalla tai maksamalla niin sanottua vuokraa.

Vangit jotka eivät suostu toimimaan käskyjen mukaan altistuvat väkivallalle. Heitä voidaan käskeä kohdeltavaksi kuin ilmaa tai heidät painostetaan suljetulle osasatolle niin sanotuksi "pelkääjävangiksi".

Jäsenet osoittavat yhteyksiään pukeutumalla jengin väreihin. Punamustan värin kuvaillaan olevan niin merkittävä, että vankiloista on löytynyt niin maalattuja teräaseitakin viestinä muille vangeille niiden haltijasta ja siitä, että aseeseen ei saa koskea tai kieliä siitä henkilökunnalle.

– Vankilan ulkopuolella tai naisvankilassa olevat puolisot ovat mm. tehneet ja toimittaneet UB:n väreissä olevia pipoja UB:iin kuuluville miesvangeille, lausunnossa kerrotaan.

Otsikkoa muutettu: Otsikko muutettu muotoon "Näin United Brotherhood pöyrittää vankilan henkilökuntaa". Aiemmin otsikossa puhuttiin vain vanginvartijoista.

Lue myös:

    Uusimmat