Vankien radikalisoitumisen tarkkailuun pohditaan uusia keinoja: "Vanki uhosi henkilökunnalle pelkäävänsä vain jumalaa"

Sisäministeri: Paikallispoliisinkin on petrattava, jotta radikalisoituminen estettäisiin 7:00

Tuore raportti radikalisoitumisesta ja sen ehkäisystä vankiloissa kertoo, että vangin radikalisoituminen ja kiinnostuminen ääriliikkeistä voi ilmetä monilla tavoin.

Pääasiassa havainnot radikalisoitumisesta koskevat radikaalia islamismia ja äärioikeistoa. Radikalisoituminen voi ilmetä esimerkiksi väkivaltana, vastakkainasettelun ja vihan lietsomisena, ääriliikkeisiin rekrytointina ja jengiytymisenä.

Raportissa listattiin joukko esimerkkitapauksia, joissa radikalisoituminen kävi ilmi.

"Saadun tiedon mukaan vangilla esiintyy radikaaleja sekä ekstremistisiä ajatuksia, jotka viittaavat raa'an väkivallan ihannointiin. Hän on vankilassa ollessaan tuottanut ekstremististä materiaalia."

"Tehtyjen havaintojen mukaan vanki oli äänekkäästi juhlinut erästä terrori-iskua sekä esittänyt myönteisiä kannanottoja liittyen terrorismiin. Vanki on kuulunut vankilassa rukouspiiriin, jonka toiminnassa on ollut väkivaltaisia piirteitä."

"Vangin epäillään käyttäneen uskonnolla perusteltua väkivaltaa vankilassa. Arvaamatonta ja uhkaavaa käytöstä myös henkilökuntaa kohtaan. Uhonnut henkilökunnalle pelkäävänsä vain jumalaa."

"Vanki on syyllistynyt uskonnolla perusteltuun pahoinpitelyyn vankilassa. Sellitarkastuksessa löydetty salafismiin viittaavaa materiaalia. Esittänyt myönteisen kannanoton liittyen erääseen terrori-iskuun."

"Vanki on kertomansa mukaan siviilissä osallistunut äärioikeistolaista ideologiaa kannattaviin mielenilmaisuihin, sen lisäksi hän on vankilassa henkilökunnalle esittänyt natsien iskulauseita."

"Vankilan tarkastustoiminnassa havaittiin materiaalia, jonka voidaan tulkita viittaavaan äärioikeistolaisen ideologian ihannointiin. Vanki on myös uhkaillut henkilökuntaa ja käyttäytynyt erittäin aggressiivisesti."

– Otteita Rikoseuraamuslaitoksen raportista

Kaikki väkivaltaiseen ekstremismiin liittyvät henkilöt eivät kuitenkaan raportin mukaan ilmene vankiloiden päivittäisessä toiminnassa ja tiedonhankinnassa.

– Osa heistä hallitsee erittäin menestyksekkäästi esimerkiksi peitetoimintaan liittyviä taktiikoita, raportissa arvioidaan.


Radikaalin aatteet muuttuvat huonosti

Raportin tekijöille selvisi myös, että esimerkiksi radikaali-islamiin kytkeytyvät vangit eivät halua keskustella imaamien kanssa islamista ja ideologiastaan.

– Nämä vangit usein perustelevat kieltäytymistään sillä, että imaamit ovat korruptoituneita vakoojia, jotka on Suomen valtion ohjaamina määrätty kyseenalaistamaan ”aito” islamin tulkinta, raportissa kerrotaan.

Raportin mukaan vankeuteen joutunut väkivaltainen ääriliikkeen jäsen ei lopeta toimintaansa joutuessaan vankeuteen, vaan muuttavan ja kehittävät toimintaansa vankeuden aikana. Maailmankuva ei lopu rangaistukseen, vaan ideologinen sota jatkuu jopa kärsivällisesti.

– Lisäksi vankiloissa on mahdollista luoda uusia rikollisia yhteyksiä, sekä tehdä aktiivista vankitovereihin kohdistuvaa rekrytointia, raportissa pohditaan.

Mona Sahlin perää avoimempaa keskustelua radikalisoitumisesta 2:11

Peräänkuulutetaan tarkempaa seurantaa

Raportissa korostetaankin, että tiedonvaihto viranomaisten välillä on tärkeää, erityisesti ääriajattelua harjoittavan vangin vapautuessa.

– Suomen ei tarvitse toistaa muualla Euroopassa jo tehtyjä kohtalokkaita virheitä, että terrori-iskujen tekijät, jotka ovat juuri vapautuneet vankilasta pääsevät yllättämään viranomaiset täysin, raportissa todetaan.

– Väkivaltainen ekstremismi on ilmiö, joka on tullut jäädäkseen Suomen vankiloihin, siinä jatketaan.


Tarkempaa tarkkailua radikaalivangeille?

Raportissa myös arvioidaan, että lainsäädännössä tulee luoda edellytykset seurata terrorismirikoksista tuomittuja ja radikalisoituneita vankeja aiempaa paremmin.

Raportissa muun muassa ehdotetaan mahdollisuuksia kohdistaa tällaisiin vankeihin tiedonhankinnan keinoja, joita nykyään käytetään varmuusosastolle sijoitettuihin vankeihin. Näitä ovat muun muassa puheluiden tallentaminen ja tulkkaaminen sekä kirjeiden lukeminen. Myös vankien tilisiirtojen seurannasta tulisi raportin mukaan luoda selkeä säännöstö rahanpesun ja laittoman toiminnan järjestämisen rajoittamiseksi. Näistä seurantatoimista kerrottaisiin niiden kohteelle.

Erityisasiantuntija Sami Peltovuoma kertoo, että voisi olla tarvetta kohdistaa esitetyn kaltaista aiempaa tarkempaa seurantaa myös rikollisjärjestöjen jäsenille. Esitutkintaviranomaisen salaisia pakkokeinoja ei vankiloille kaivata, mutta pohdinnassa ovat laajemmat tarkkailuoikeudet.

– Esimerkiksi vankitileihin liitettyjen pankkikorttien käyttöön liittyy lukuisia tunnettuja väärinkäytöksiä, Peltovuoma kertoo esimerkkinä nykyisen järjestelmän haasteista.

Vankitilejä ei kuitenkaan saa valvoa, joten niiden käytöstä esimerkiksi rahanpesuun ei ole varmoja tietoja, vaikka viitteitä rikollisesta käytöstä on Peltovuoman mukaan runsaasti.

– Täytyy korostaa, että raportti ei edusta Rikosseuraamuslaitoksen virallista kantaa. Emme aja lakimuutoksia aktiivisesti, mutta toimintaympäristön muuttuessa tarvittaisiin vähän päivitystä, hän toteaa. 

Lue myös:

    Uusimmat