Mainos

Poliisi pitää United Brotherhoodia sotilaallisesti organisoituna rikollisjärjestönä – jengin johtajaksi nimetty 49-vuotias porvoolaismies

52:48

Poliisihallitus ja valtakunnansyyttäjänvirasto vaativat oikeudessa United Brotherhood -jengin ja sen alajärjestö Bad Unionin välitöntä lakkauttamista. Itä-Uudenmaan käräjäoikeuteen viime viikolla jätetty kannekirjelmä, joka liitteineen on tuhansien sivujen mittainen.

Vaatimuksessa jengin johtajaksi on nimetty 49-vuotias porvoolainen mies, joka on nyt vangittu muun muassa törkeästä huumerikoksesta epäiltynä.

Miehen asuinpaikan ja Tuusulassa sijaitsevan osaston sijainnin takia kanne jätettiin Itä-Uudenmaan käräjäoikeuteen. United Brotherhood katsotaan siinä rekisteröimättömäksi yhdistykseksi.

Poliisihallituksen ja valtakunnansyyttäjänviraston viime viikolla jättämän kanteen mukaan United Brotherhood on kielletty yhdistys, joka toimii olennaisesti vastoin lakia ja hyviä tapoja.

Vaatimuksessa todetaan, että yhdistyslaissa kielletään kokonaan tai osittain sotilaallisesti järjestäytyneet yhdistykset, jollaisena viranomaiset UB:tä pitävät.

Kanteessa on liitteenä useita tuomioita eri tuomioistuimista, jossa jengi on todettu rikoslain 6 luvun 5 § edellyttämällä tavalla järjestäytyneeksi rikollisryhmäksi. Samoin kanteessa mainitaan tuomioita, joissa jengiläiset ovat käyttäneet jengin värejä rikoksia tehdessään.

Varsinaisessa kanteessa on 42 sivua, mutta lukuisat tuomiot liitteinä lisäävät sivumäärän tuhansiin.

Mikä United Brotherhood?

United Brotherhood -jengi perustettiin 2010. Sen syntyi kun Rogues Gallery, Natural Born Killers ja M.O.R.E. yhdistyivät.

UB:lla on osastot Lahdessa, Joensuussa, Turussa, Tampereella ja Jyväskylässä sekä Helsingissä, jonka kokoontumistila sijaitsee Tuusulassa.

Jengin värit ovat punainen ja musta. Jengi käyttää myös numerosarjaa 212, joka juontuu aakkosista. U on aakkosten 21. kirjain ja B toinen.


Kanteen mukaan UB käyttää itsestään usein nimitystä ”firma”. Sääntöjen mukaan ”firman etu menee yksilöiden edun edelle, kaikkien pitää ajaa firman etua vilpittömästi”. Säännöissä on määräyksiä mm. erorahasta, uusien kokelaiden hyväksymisestä, käytöksestä ja sanktioista.

Jäsenten välillä vallitsee käskyvaltasuhde ja sisäinen kuri.

Aiemmin toimintaa ohjasi neuvosto, mutta se on nyt lakkautettu. Poliisin käsityksen mukaan johdossa on nyt 49-vuotias porvoolaismies, joka tuomittu mm. taposta.

Toiminta on keskittynyt poliisin mukaan huume- ja kiristysrikollisuuteen.

Bad Union on alajärjestö, jolla ei ole omaa johtoa. Se perustettiin rekrytointikanavaksi 2016. Bad Unionista voi edetä puolikasjäseneksi ja edelleen täysjäseniksi.

Jäseniä on noin sata, joista suurin osa on nyt vankeusvankeina tai tutkintavankeina. 

Kanteen mukaan UB on varustautunut aseellisesti, mitä osoittavat lukuisat jengiläisiltä takavarikoidut aseet. Poliisihallitus ja vksv listaavat kanteessa vuodesta 2012 alkaen 58 rikosilmoitusta luvattomista aseista ja ne koskevat 46 eri vastaajaa. Aseita on takavarikoitu 167 ja patruunoita noin 20000.

Aseet ja hierarkkisuus osoittavat kanteen mukaan UB:n olevan kielletty kokonaan tai osittain sotilaallinen järjestö.

Lain ja hyvän tavan vastaisuus

Kanteen mukaan UB on lain ja hyvän tavan vastainen järjestö, koska sen määräävänä ja pääasiallisena tarkoituksena on rikosten tekeminen.

Lisäksi järjestö tukee jäseniään vankilassa, mikä kanteen mukaan osoittaa sen hyväksyvän jäsenten rikollisen menettelyn.

Rikostuomioiden osalta viitataan Turun hovioikeuden Pohjoismaisesta vastarintaliikkeestä antamaan kieltopäätökseen. Siinä todettiin, että rikollinen menettely ja rikostuomiot osoittavat toiminnan olevan laitonta ja hyvien tapojen vastaista.

Kanteessa viitataan myös UB:n viranomaisvastaisuuteen, joka vankilaolosuhteissa ilmenee pyrkimyksenä hallita vankilayhteisöä.

Asian käsittely tuomioistuimessa kestänee kuukausia. 

Jos järjestöt kiellettäisiin, niin jengin tunnusten käyttö olisi laitonta.

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja