Näin tunnistat laatulakanan – katso vinkit

Kuka voisi vastustaa vastapestyjen, mankeloitujen lakanoiden tuoksua? Mutta kuinka valita kaupan valikoimista ne ihanimmat lakanat, entä mikä on paras lakanamateriaali?

Voiko halvalla saada hyvää? Lakanakaupoilla se ei valitettavasti ainakaan normaalihinnalla ole mahdollista. Jos haluaa panostaa laatuun, niin se maksaa. Laadusta ei tarvitse kuitenkaan maksaa maltaita jos tietää mitä etsii.

Näin tunnistat laatulakanan

  • Laadukas lakana on kudottu niin ohuesta langasta, että valo kuultaa siitä läpi, kun sen asettaa valon eteen.
  • Laadukas lakana on ommeltu siististi. Pussilakanan saumat ovat sisäpuolella, ulkonäkö on viimeistelty, eikä langanpätkiä roiku saumoista.
  • Laadukas lakanakangas tuntuu kädessä tiiviiltä ja sileältä. Paras lakanalaatu on luonnonkuitua.
  • Lakanoiden kuviot on painettu lakanan keskelle. Painoväri ei tunnu kovalta tai nahkealta.
  • Laadukas lakana kestää vähintään 60 asteen pesun.

Puuvilla

Maailman suosituin lakanamateriaali on puuvilla. Puuvilla on loistava lakanamateriaali, sillä se on helppo kutoa, värjätä ja painaa. Puuvilla on myös kestävä, hengittävä ja helppohoitoinen.

Puuvillan laaduissa on kuitenkin suuria eroja. Mitä parempaa puuvilla on, sen pitkäkuituisempaa ja kalliimpaa se on. Maailman hienoimpaa ja pitkäkuituisimpaa puuvillaa on egyptiläinen puuvilla.

Pitkäkuituiset ja laadukkaat puuvillat tunnistaa myös nimikkeistä kampapuuvilla ja perkaali. 

Allergikolle sopii vähemmän pöllyävä puuvillasatiini, joka on kudottu satiinisidoksella erityisen tiiviiksi. Satiini myös kiiltää kauniisti.

Laadukkaan puuvillan tuntee sileästä ja tiiviistä pinnasta, joka ei nyppyynny = pitkäkuituinen puuvilla. Lyhytkuituisen puuvillan pinta on rouheampaa ja epätasaista. 

Pellava

Pellavan karheudesta ja ryppyisyydestä joko pitää, tai sitten ei, sen karheus häviää käytössä ja pinta pehmenee. Pellava hylkii likaa, tuntuu kuumalla viileältä ja kylmällä lämpimältä. 

Pellavassa on myös eri laatuja. Mitä hienompaa pellava on sen ohuempaa ja tiiviimpää se on. Pellavan kulutuskestävyys ei kuitenkaan ole puuvillan luokkaa.

Laatulakanoita tulee hoitaa niiden arvoisellaan tavalla, eli pestä ne säännöllisesti pesuohjeen mukaan ja viimeistellä silittämällä tai mankeloimalla. Silitetyt ja mankeloidut lakanat eivät pöllyä eivätkä likaannu niin helposti kuin ryppyiset.



Lue myös:

    Uusimmat