Näin tieto parantumattomasta rintasyövästä muutti Astrid Swanin äitiyttä: "Oli selitettävä, miksi äiti muuttuu"

14:36
Viiden jälkeen -erikoishaastattelu: Muusikko Astrid Swan kertoo elämästään raskaan diagnoosin kanssa

MTV:n Viiden jälkeen -ohjelmassa kuultiin perjantaina muusikko, väitöskirjatutkija Astrid Swanin ajatuksia elämän rajallisuudesta ja kuolemasta. Muutama vuosi sitten hän sai tietää, ettei välttämättä eläisi pitkään.

Muusikko Astrid Swan eli Astrid Joutseno on juuri julkaissut uuden D/Other -levyn ja väitellyt tohtoriksi. Nykyisin hän kokee, että arjen luksusta on se, ettei ihmisen tarvitse tietoisesti miettiä ja ilakoida olevansa elossa – vaan hän voi myös valittaa ja tehdä pienistä jutuista isoja.

Tätä teemaa käsitellään Swanin uutuuslevyn kappaleella Luxuries. Muusikko on punonut uutuustuotantoonsa ajatuksia muun muassa äitiydestä ja kuolemasta.

Kaiken taustalla on diagnoosi syövästä, jota Swan sai 32-vuotiaana kuulla sairastavansa. Tällä hetkellä hän on 39-vuotias. 4,5 vuotta sitten selvisi, ettei tautia voida parantaa.

Swan kokee elämänhalunsa aaltoilleen diagnoosin jälkeisinä vuosina. Tieto siitä, ettei vuosia ole loputtomasti jäljellä, auttaa perheenäitiä keskittymään kaikkein olennaisimpiin asioihin elämässään.

Katso Astrid Swanin koskettava haastattelu yllä olevalta videolta.

Mustaa huumoria 

Viiden jälkeen -haastattelussa Swan kertoo, että syöpädiagnoosi on vahvasti määrittänyt hänen kokemustaan biologisesta äitiydestä. Swan on pitänyt miehensä kanssa yhtä parikymmentä vuotta, ja heillä on alle 10-vuotias tytär. 

– Se, että toinen sairastuu, muuttaa asetelman täysin. Siinä pitää hakea uudestaan se, keitä me olemme kaiken tämän jälkeen. Olen ymmärtänyt, että se on myös kohta, jossa erotaan. Pitää hyväksyä, ettei enää olla ne samat tyypin. Olen ollut puolisoni kanssa jo 20 vuotta, ja siihen on toki kuulunut muitakin kriisejä, Swan kertoo Viiden jälkeen -ohjelman haastattelussa.

Musta huumori ja arkinen puhe kuolemasta ovat auttaneet hänen tilanteensa käsittelyä perhepiirissä. Ystäviensä kanssa Swan saattaa heittää ronskiakin vitsiä sairaudestaan. Äitinä hän on tahtonut olla avoin lapselleen.

– Olin valinnut jo alussa, kun minulla oli hyvin pieni lapsi, että kerron mitä tapahtuu. Oli leikkauksia ja hiustenlähtöä. Oli selitettävä, miksi äiti muuttuu. Kun aloitin puhumaan avoimesti, niin sitä olen jatkanut. 

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja