Näin teet tuttavuutta tuntemattoman koiran kanssa – asiantuntijan täsmävinkit uuden karvakaverin kohtaamiseen

Näin teet tuttavuutta tuntemattoman koiran kanssa – asiantuntijan täsmävinkit uuden karvakaverin kohtaamiseen 1:06
Videolla vinkit tuntemattoman koiran lähestymiseen.

Tuntemattoman koiran kohtaaminen voi olla yhdelle jännittävä kokemus, kun taas toinen ei malttaisi odottaa uuteen pehmoisen tuttavaan tutustumista. Sama koskee myös koiria – kaikki niistä eivät halua tulla rapsutetuiksi vieraan henkilön toimesta.

Eläinten käyttäytymistieteen dosentti Katriina Tiiran alla olevia täsmävinkkejä hyödyntämällä kohtaat koirakaverin niin, että se on molemmille osapuolille miellyttävä kokemus.

1. Pyydä lupa omistajalta

Pysähdy parin metrin päähän ja tervehdi koiran omistajaa. Kysy omistajalta, saako hänen koiraansa tehdä tuttavuutta. Omistajan luvan jälkeen on tärkeää havainnoida koiran käyttäytymistä. Eli odota vielä rauhassa hyvän matkan päässä ja kiinnitä seuraavaksi huomiosi koiraan. Älä jää kuitenkaan pitkäksi aikaa tuijottamaan koiraa silmiin, sillä monelle aralle koiralle tämä on uhkaava signaali.

2. Tarkkaile koiran elekieltä

Koirat ovat erittäin tarkkaavaisia ja huomaavat usein, jos uusi ihminen on lähestymässä. Tarkkaile koiran elekieltä – onko se kiinnostunut sinusta? Etääntyvä, perääntyvä tai omistajansa taakse piiloutuva koira viestittää, ettei halua tutustua sinuun tarkemmin. Tällöin koira on parasta jättää huomioimatta ja jättää rapsutukset seuraavaan kertaan.

Mikäli kiinnostus toiseen on molemminpuolista, koira yleensä viestittää tämän elekielellään. Vieraista ihmisistä kiinnostunut koira saattaa esimerkiksi tulla oma-aloitteisesti luoksesi, jopa ennen kuin ehdit pohtia sen elekieltä, ja tämä tarkoittaa sen olevan itse on kiinnostunut tutustumaan sinuun.

3. Anna koiran lähestyä ensin sinua

Mikäli koira ottaa oma-aloitteisesti kontaktia sinuun tai tulee sille jutellessa luoksesi, voit jatkaa tutustumista. Anna koiran ensin haistella sinua rauhassa. Voit ojentaa kättäsi ja antaa koiran nuuskia myös sitä. Voit myös silittää tai rapsuttaa rinnasta ja selästä. Pään päältä taputusta ei juurikaan kukaan koira arvosta. Mikäli kyseessä on pienempi koira, voit mennä kyykkyyn, jolloin olet helpommin lähestyttävä.

4. Rauhallisuus on valttia

Koirat pitävät rauhallisista liikkeistä ja johdonmukaisesta toiminnasta. Vältä siis äkkinäisiä liikkeitä tai kovan metelin pitämistä. Näin tapaaminen on molemmille osapuolille mahdollisimman miellyttävä kokemus!

Vältä näitä toimintatapoja koirakohtaamisissa:
Riippumatta siitä, onko omistaja antanut luvan lähestyä koiraa vai ei, perääntyvää koiraa ei pitäisi lähestyä. Myöskään pentukoiria ei saisi kaapata syliin takaapäin, lupaa pyytämättä. Samoin yksinäistä, esimerkiksi kaupan edessä hihnassa omistajaansa odottavaa koiraa ei pitäisi koskaan lähestyä.

Muistathan, että kaikki koirat eivät nauti rapsutuksista, jokainen karvakaveri on oma persoonansa!

Katso yllä olevalta videolta, kuinka tapaaminen uuden koiratuttavuuden kanssa sujuu käytännössä.

Lue myös:

    Uusimmat