Katso Kaappaus keittiössä -sarjan kahdeksannen jakson reseptit.
Kaappaus keittiössä -kauden kahdeksannessa jaksossa teemana oli eettistä ja ekologista. Veeran ja Antonin keittiössä kokattiin luontoa kunnioittaen. Lapset eivät kuitenkaan nauttineet vanhempiensa tekemistä ruuista. Kape yritti ratkoa nirsoiluongelmia.
Munakoiso-tomaattisalaatti
- ½ munakoiso
- 3 tomaattia
- 3 kevätsipulia
- buffalomozzarella-juusto
- 2 avomaankurkkua
- suolaa
- mustapippuria
- kourallinen tuoretta oreganoa
- kourallinen tuoretta minttua
Pilko munakoiso ja tomaatit isoiksi paloiksi. Leikkaa sipuleista varret pois ja halkaise sipulit pituussuunnassa. Leikkaa myös kurkut pituussuunnassa neljään osaan.
Lisää ensin munakoiso pannulle öljyyn, ja paahda rauhassa. Kun munakoiso on pehmentynyt lisää muut vihannekset pannuun. Mausta suolalla ja pippurilla.
Kun vihannekset ovat saaneet väriä pintaan, kaada ne tarjoiluvuokaan ja viimeistele tuoreilla yrteillä ja revityllä buffalomozzarella-juustolla.
Paahdetut vihannekset
- ½ parsakaali
- 4 naattiporkkanaa
- 1 fenkoli
- suolaa
- mustapippuria
- kourallinen tuoretta salviaa
Pilko parsakaali ja fenkoli isoiksi paloiksi. Puolita naattiporkkanat.
Lisää vihannekset pellille ja lorauta päälle oliiviöljyä sekä mausta hyvin suolalla ja pippurilla.
Paahda 225 asteen uunissa noin 15-20 min. Viimeistele tuoreella salvialla.
Kirkas kalaliemi
kalan perkeet
1 fenkoli
1 purjo
3 valkosipulinkynttä
vettä
4 laakerinlehteä
suolaa
mustapippuria
Huuhdo kalan perkeet ja pilko valkosipulinkynnet, purjo ja fenkoli ohuesti.
Kuullota vihanneksia nopeasti kattilassa, mausta suolalla ja pippurilla ja lisää sitten kalan perkeet. Kaada vettä päälle, jotta ainekset peittyvät ja lisää laakerinlehdet.
Kun vesi alkaa kiehua, kerää liemen pinnalta valkuaisvaahto pois.
Anna kiehua 15-30 min kunnes kaikki on kypsää. Ota pois liedeltä, laita kansi päälle ja anna liemen rauhoittua.
Siivilöi liemi
VINKKI: Kypsennä esim. ahvenfileitä kuumassa liemessä. Kaada lientä siivilän läpi ahvenfileiden päälle ja anna fileiden kypsyä jäähtyvässä liemessä noin 8-10 min. Lisää liemeen runsaasti sitruunviipaleita ja yrttejä.
Uunijuurekset
- 1 palsternakka
- 3 porkkanaa
- 1 pala juuriselleriä
- 1/2 kesäkurpitsa
- 3 valkosipulinkynttä
- hunajaa
- suolaa
- mustapippuria
- tuoretta timjamia
Kuori juurekset ja valkosipulit. Pilko juurekset ja kesäkurpitsa samankokoisiksi isoiksi paloiksi ja murskaa valkosipulinkynnet.
Asettele vihannekset pellille ja kaada päälle hieman öljyä. Mausta hunajalla, suolalla ja pippurilla ja tuoreella timjamilla.
Paista juureksia 200 asteessa 40-45min, kunnes ne ovat kypsiä.
Samettinen myskikurpitsakeitto
6 annosta
- 1 myskikurpitsa
- 2 sipulia
- 2 valkosipulinkynttä
- 1/3 chiliä
- n. 2 cm pala inkivääriä
- 1 litra kasvislientä
- 2 pkt (400g) kookoskermaa
- suolaa
- mustapippuria
Leikkaa kurpitsa pituussunnassa puoliksi. Poista siemenet lusikalla kaivertaen ja aseta puolikkaat uunipellille kuoripuoli alaspäin. Lorauta päälle öljyä ja mausta hyvin suolalla ja pippurilla.
Kypsennä paloja 200 asteessa noin 30 min kunnes sisus on pehmeää.
Kuori ja hienonna sillä välin sipulit, valkosipulinkynnet, chili ja inkivääri.
Kun kurpitsat ovat pehmeitä, kaavi niistä sisus kattilaan. Freesaa hetki sipuleiden, inkiväärin ja chilin kanssa ja lisää sitten kasvisliemi ja kookoskerma.
Kaada kaikki blenderiin ja sekoita kunnes keitto on tasaisen samettista.
Kurpitsapasta
6 annosta
- 1 myskikurpitsa
- kourallinen kirsikkatomaatteja
- 3 kevätsipulin vartta
- 200 g fetajuustoa
- 500 g pastaa
Leikkaa kurpitsa pituussunnassa puoliksi. Poista siemenet lusikalla kaivertaen ja aseta puolikkaat uunipellille kuoripuoli alaspäin. Lorauta päälle öljyä ja mausta hyvin suolalla ja pippurilla.
Kypsennä paloja 200 asteessa noin 30 min kunnes sisus on pehmeää.
Keitä sillä välin pasta runsaasti suolatussa vedessä.
Leikkaa kirsikkatomaatit puoliksi ja hienonna kevätsipuleiden varret.
Valuta kypsä pasta ja kun kurpitsat ovat pehmeitä, kaavi niistä sisus ja sekoita pastan sekaan. Lisää tuoreet kirsikkatomaatit ja silputtu kevätsipuli. Murenna päälle fetajuustoa.
Parsa hot dogit
Osta valmiita hot dog leipiä ja valmista niille seuraavat lisukkeet:
Kirkas coleslaw
- ½ kaali
- 2 porkkanaa
- ½ dl valkoviinietikkaa
- 1,5 dl rypsiöljyä
- 1 rkl sokeria
- suolaa
- mustapippuria
Kuori porkkanat ja leikkaa mahdollisimman ohuiksi suikaleiksi. Leikkaa myös puolikas kaali mahdollisimman ohuesti. Lisää ainekset kulhoon.
Marinoi coleslaw valkoviinietikalla, rypsiöljyllä, sokerilla, suolalla ja mustapippurilla. Anna maustua jääkaapissa.
Paistetut parsat
- tankoparsaa
- suolaa
- mustapippuria
- tuoretta lehtipersiljaa
Kuori parsat. Paista niitä runsaassa öljyssä miedolla lämmöllä ja mausta hyvin suolalla ja pippurilla. Viimeistele silputulla lehtipersiljalla.
Dijonsinappi -majoneesi
- 2 dl majoneesia
- 2 tl karkeaa dijonsinappia
- 1 kevätsipulin varsi
- loraus soijaa
- sitruunamehua
- suolaa
- mustapippuria
Viipaloi kevätsipulin varsi ohuesti ja sekoita kaikki ainekset keskenään.
Maista ja mausta tarpeen mukana lisää.
Tortillat härkäpaputäytteellä
Osta valmiita tortillaleipiä ja valmista niille seuraavat lisukkeet:
Härkäpapu - tomaattimuhennos
- 1 pkt (250 g) härkistä
- 1 pkt kidneypapuja
- 1 pkt mustapapuja
- 1 tomaatti
- loraus soijaa
- mustapippuria
- suolaa
Leikkaa tomaatti pieniksi kuutioiksi. Huuhtele ja valuta pavut.
Paista härkistä pannulla öljyssä ja lisää pian tomaatit ja pavut. Mausta hyvin soijalla, suolalla ja pippurilla.
Salsa
- 1 paprikaa
- 2 kevätsipulia
- 3 tomaattia
- ½ chili
- 1 limen mehu
- suolaa
- mustapippuria
- tuoretta lehtipersiljaa tai korianteria
Leikkaa paprika ja tomaatit mahdollisimman pieneksi kuutioksi.
Hienonna chili ja kevätsipulit varsineen.
Sekoita kaikki ainekset keskenään ja purista sekaan limen mehu. Mausta suolalla ja pippurilla ja silputuilla yrteillä. Maista ja mausta lisää tarpeen mukaan!
Guacamole
- 2 avokadoa
- ½ chili
- 2 rkl kookoskermaa
- 1 limen mehu
- suolaa
- mustapippuria
- tuoretta minttua
Poista avokadoista kivet ja irrota hedelmäliha kuoresta. Soseuta avokadot haarukalla.
Hienonna chili ja silppua tuoretta minttua.
Sekoita kaikki ainekset keskenään. Maista ja mausta lisää tarpeen mukaan. On tärkeää että guacamolessa on tarpeeksi happoa sekä suolaa.