Näin synnyttävien äitien vaatimukset ovat muuttuneet vuosikymmenten aikana

Ennen synnyttävät äidit luottivat kätilöiden ammattitaitoon. Nykyään synnytyslaitokselle saavutaan jopa vaatimuslista kädessä.

Raija Kuusisto on työskennellyt 12 vuotta kätilönä ja yli 30 vuotta neuvolassa. Nykyään hän ohjaa äitiysjoogaa. Siksi Kuusisto tietää, miten äitiys on Suomessa muuttunut vuosikymmenten aikana.

– Vielä 1960–1970-luvuilla naiset menivät synnyttämään aika lailla ilman ennakkotoiveita – tai ainakaan toiveita ei esitetty. Naisilla oli sellainen asenne, että kätilö kyllä tietää kaiken. Luottamus ammatti-ihmisiin oli vahva, Kuusisto sanoo.

Noihin aikoihin kipulääkityskin oli vielä vähäistä, ja episiotomia eli välilihan leikkaus tehtiin rutiininomaisesti lähes kaikille, jopa ilman puudutusta.

– Kun se tehtiin oikeaan aikaan, äidit eivät huomanneetkaan sitä. Ennen ompelua kyllä puudutettiin.

Synnyttyään vauvasta tuli ikään kuin sairaalan omaisuutta.

– Hänet vietiin lastenhuoneeseen. Äiti näki lastaan imetysaikana neljän tunnin välein puolesta tunnista tuntiin. Öisin lasta ruokittiin pullosta lastenhuoneessa.

Toiveissa kivunlievitys ja jakkarasynnytys

Nykyään synnytyslaitokselle tullaan toivelista kädessä.

– Äidit lukevat netistä toisten kertomuksia, hakevat tietoa kirjoista ja koettavat varautua kaikkeen mahdolliseen. Joskus esitetään jopa vaatimuksia: minä haluan sitä, tätä ja tuota.

– Yleisin toive synnyttämään tultaessa on epiduraali. Jotkut äidit haluavat jopa suurin piirtein kokovartalopuudutuksen, Kuusisto sanoo.

Yleinen toive on, että avautumisvaiheen aikana saisi liikkua. Jotkut haluavat olla vaikka ammeessa, suihkussa tai istua keinutuolissa.

– Myös ponnistusasentoon liittyviä toiveita esitetään aika paljon. Pystyasennossa ponnistaminen koetaan yhä luonnollisempana, koska suunta ja voima löytyvät siinä paremmin kuin sängyssä. Äidit toivovat, että he saisivat synnyttää vaikka jakkaralla.

Kätilön tylyys harmittaa kauan

Kuusisto sanoo, että äitien toiveita kuunnellaan aivan eri tavalla kuin aikaisemmin.

– Nykyään ollaan joustavia.

Toiveiden läpi saaminen riippuu siitä, minkälainen kätilö kohdalle osuu. Jotkut pitävät tiukasti kiinni omista linjauksistaan.

– Kaikkein pahinta on, jos äitiä ei kuunnella tai hänet tyrmätään heti. Kätilön tylyydestä jää paha mieli, jota saatetaan purkaa pitkään vielä neuvolassakin.

– Onneksi enemmistö naisista on todella tyytyväisiä synnytykseen. Nuoret kätilöt ovat tätä päivää ja kohtelevat perhettä yksilöllisesti. Äidit myös ymmärtävät, että joskus lapsen vointi ei oikeasti salli jotain suunniteltua asiaa.

Studio55.fi/Piia Simola

Lue myös:

    Uusimmat