Näin Suomessa on varauduttu Kiinasta leviävään koronavirukseen – Ylilääkäri: "Jos potilaalla on tartunta, hänet tulee eristää välittömästi"

Uudenlaiseen koronavirukseen kuollut jo 17 – miten Suomi varautuu tautiin? 5:28
Infektioylilääkäri Asko Järvinen haastattelussa MTV Uutiset Livessä!

Jos kansalainen epäilee kärsivänsä uudentyyppisestä koronaviruksesta, on ensimmäiseksi otettava yhteys omaan terveyskeskukseen, neuvoo Helsingin yliopistollisen sairaalan infektioylilääkäri Asko Järvinen.

Suomessa ei ole vielä ilmoitettu epäilyksiä Wuhanin kaupungista lähtöisin olevasta uudenlaisesta koronaviruksesta. Tähän mennessä lähin tautiepäily on Pietarissa, mutta asiaa vielä tutkitaan.

Epäily ei ole herättänyt erityistä huolta Suomen terveysviranomaisissa.

– Yksittäiset epäilyt eivät nosta hälytystilaa millään tavalla. Näitä epäilyjä syntyy joka puolella. Ihmiset liikkuvat ympäri maailman ja tämä on ajankohta, jolloin meillä on kaikkia hengitystieninfektioita muutenkin enemmän, Järvinen vastaa MTV Uutisille.

Nopeasti eristykseen

Potilas tulee eristää välittömästi tilaan, jossa hän ei aiheuta tartuntavaaraa. Mikäli tilanne ei ole kiireellinen, tilojen järjestämiseen voi mennä muutama tunti.

Järvinen kertoo, että henkilökunnalle on annettu ohjeet, miten tulee toimia tapauksissa, jossa kyseessä on vielä toistaiseksi tuntematon tauti.

– Käytetään hengityksensuojainta sekä silmiä suojaavaa visiiriä, ne ovat ne merkittävimmät, ja lisäksi käsihygienia.

Suomessa seurataan rauhallisena tilannetta

Vaikka kuolleiden määrä Kiinassa on lyhyessä ajassa melkein tuplaantunut, infektioylilääkäri ei näe tässä vaiheessa epidemian riskiä Suomessa.

– Alkuvaiheessa pystyisimme hoitamaan ilmaeristyshuoneissa kymmeniä potilaita, mutta sen jälkeen toimintamalli muuttuisi. Tässä vaiheessa tämä on kuitenkin huomattavaa ennakointia eteenpäin, Järvinen rauhoittelee.

Lue myös:

    Uusimmat