Missä kunnossa Ivalon koronavirusepäillyt ovat? Lääkäri kertoo MTV:lle, kuinka viruksen eteneminen pysäytetään

Ivalossa kaksi koronavirusepäilyä 4:34
Missä kunnossa Ivalon koronavirusepäillyt ovat? Lääkäri kertoi asiasta Uutisaamun kello 9 uutisissa.,

Se, onko koronavirus levinnyt Suomeen, varmistuu vasta Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen testien valmistuttua. Vaikka koronavirusta Ivalossa nyt epäilläänkin, ei toistaiseksi ole syytä varautua tai pelätä millään tavalla, kertoo MTV Uutisille Lapin sairaanhoitopiirin infektioylilääkäri Markku Broas.

Broas vahvisti MTV Uutisille, että kaksi Wuhanista saapunutta kiinalaista on ilmoittautunut viime yönä Ivalon terveyskeskukseen influenssaoireiden takia.

– He ovat olleet kahden viikon sisällä alueella, jossa on koronavirusta. Heillä on lieväasteisia flunssapotilaita. Normaalin käytännön mukaisesti heistä otetut näytteet lähtevät THL:lle Helsinkiin.

Broasilla ei ole tietoa, kuinka kauan THL:llä kestää näytteiden ottamisessa.

Ylen mukaan kiinalaisperhe saapui Suomeen Norjan kautta. Broas sanoo, että he ovat olleet Lapissa jo muutaman päivän.

Broas korostaa, ettei tällä hetkellä Lapissakaan tarvitse varautua tai pelätä millään tavalla koronaviruksen leviämistä. Broaksen mukaan potilaat ovat hyväkuntoisia

– Meillä erittäin hyvät ohjeet kaikissa yksiköissä. Taustalla on todennäköisimmin ihan tavallinen tauti. Ja tässä toimitaan varotoimien mukaisesti, että otetaan näytteet.

"Ei havaittu dramaattista leviämistä"

Broas korostaa, ettei maailmalla tai Kiinassakaan koronavirus ole levinnyt dramaattisesti. Toistaiseksi tartunnan saaneita Kiinassa on yli 800, kuolonuhreja on todettu 26, ja Kiina on ilmoittanut eristäneensä jo yhdeksän kaupunkia viruksen takia. Yli 30 miljoonan ihmisen liikkumista on rajoitettu.

Jos koronavirus todetaan Suomessa, kuinka voimme varmistua, ettei virus leviä muualle Suomeen.

– Meillä on erinomaisen hyvät ohjeistukset, siitä millä tavalla toimitaan, kun tällainen epäily tulee. Jos tällainen virus jossain päin Suomea varmistuu, pyrimme rajoittamaan sen etenemistä, Broas rauhoittelee.

Lue myös:

    Uusimmat