Näin Suomen autokaupalla menee koronaviruksen keskellä – vähäpäästöiset autot kiinnostavat yhä enemmän

Koronavirus tyrehdytti autokaupat – mikä neuvoksi? 8:52
Koronavirus tyrehdytti autokaupan – mikä neuvoksi? Uutisaamun vieraana tiistaina 12.5. Autoalan keskusliiton toimitusjohtaja Pekka Rissa sekä Danske Financen johtaja Altti Kuuri.

Danske Bankin Autobarometri 2020 paljastaa, että merkittävä osa suomalaisista harkitsee seuraavaksi autokseen vähäpäästöiseksi luokiteltavaa mallia. Uutisaamussa keskusteltiin tiistaina tuoreen Autobarometri 2020 -kyselytutkimuksen tuloksista sekä Suomen autokaupan tilasta koronakriisin keskellä.

Maailmanlaajuisella koronaviruskriisillä on vaikutuksia myös suomalaisten autohankintoihin. Epävarmuus näkyy ennen kaikkea varovaisuutena sekä lisääntyneenä tietoisuutena auton käyttökustannuksista, mikä puolestaan on pelannut sähkö-, hybridi- ja kaasuautojen pussiin.

Auton hankintaa suunnittelee tällä hetkellä hieman harvempi kuin viime vuonna tähän aikaan. Danske Bankin Autobarometri 2020 -kyselytutkimukseen vastanneista 37 prosenttia pohtii tällä hetkellä autonsa vaihtamista, kun vuosi sitten luku oli 43 prosenttia.

Autounelmien toteuttamatta jättämisen tärkein syy on aiempien vuosien tapaan rahan tai rahoituksen puuttuminen. Näin ilmoitti yli 50 prosenttia vastanneista. Danske Financen johtaja Altti Kuuri kertoo yhtiön tiedotteessa, että epävakaa taloudellinen tilanne on nyt selvästi aiempaa merkittävämpi syy siirtää auton hankintaa.

– Koronakriisi ja sen mukanaan tuoma talouden epävarmuus näkyy selkeästi maaliskuun lopusta lähtien autokaupan myyntiluvuissa. Pääsiäisen jälkeen vaihtoautojen myynti on elpynyt jopa yllättävän nopeasti, mutta uusien autojen myynti tullee jäämään merkittävästi vuodesta 2019, Maikkarin Uutisaamussa tiistaina vieraillut Kuuri toteaa tiedotteessa. 

Kiinnostus vaihtoehtoisia käyttövoimia kohtaan kasvanut voimakkaasti

Joka viides auton hankintaa suunnitteleva on epävarma seuraavan autonsa käyttövoimasta. Sähkö-, kaasu- tai hybridiauton hankintatodennäköisyys on kuitenkin jatkanut kasvuaan verrattuna edellisiin vuosiin. 39 prosenttia vastasi, että hankkisi tällaisen auton melko tai erittäin todennäköisesti seuraavaksi autokseen. Vuonna 2019 vastaava luku oli 31, vuonna 2018 25 ja vuonna 2017 21 prosenttia. 

– Olemme kysyneet Autobarometrissa tätä kysymystä vuodesta 2015 asti, ja kiinnostus sähkö-, kaasu- tai hybridiauton on nyt kasvanut koko ajan voimakkaasti. Vaihtoehtoisen käyttövoiman autot ovat perinteisesti kiinnostaneet niiden pienempien päästöjen vuoksi. Tämä on edelleen tärkeä valintakriteeri, mutta lähes rinnalle ovat nousseet pienemmät polttoainekustannukset. Myös edullisempi verokohtelu kiinnostaa, Kuuri sanoo.

Autokauppa elpymässä

Autoalan keskusliiton toimitusjohtaja Pekka Rissa kertoi tiistain Uutisaamussa, että autokauppa on lähtenyt viimeisen kahden viikon aikana lievään nousuun. Uusien autojen tilaukset romahtivat viikkotasolla pahimmillaan jopa 68 prosentilla.

– Pohjalukemat on nähty, mutta viimeiset kahdeksan viikkoa on ollut aikamoista menoa, Rissa toteaa.

Asiakasmäärät autokaupoissa ovat lisääntymään päin, minkä lisäksi nopeasti kehitetyt vaihtoehtoiset ratkaisut muun muassa etämyynnin tarpeisiin ovat helpottaneet tilannetta.

Lähde: Danske Bank

Lue myös:

    Uusimmat