Näin suomalaiskissan koronatartunta ilmeni – 8-vuotiaan Shinxin omistaja kertoo oireista: "Oli ihan apea ja hyvin kipeä kolme päivää"

Suomen ensimmäisen varmistetun koronatartunnan saanut lemmikkieläinkissa on kahdeksanvuotias Shinx.

Shinx-nimisen bengalikissan omistaja, eläinlääkäri Johanna Raulio, kertoo MTV Uutisille, että kissa alkoi oireilla perheessä ilmenneiden koronatartuntojen jälkeen.

Elettiin itsenäisyyspäivää, kun perheen ihmisiltä otettiin koronatestit, jotka olivat positiivisia. Kissan ensimmäinen koronatesti tehtiin kotipikatestillä 12. joulukuuta. Tulos oli positiivinen.

– Kissa oli ihan apea, kyhjötti omassa kopassaan, aivasteli kovasti ja sillä oli erittäin huono ruokahalu. Oireet olivat niin samankaltaiset kuin meillä ihmisillä, Raulio kertoo kissan oireista.

Testauksen aikana hän nukutti kissan kevyesti, joten karvaturri ei huomannut testausta lainkaan.

Lievemmät oireet

Myöhemmin Ruokavirasto halusi tehdä kissalle pcr-testin. Tämä toteutettiin 17. joulukuuta. Tänään Ruokavirasto tiedotti asiasta.

Raulio arvioi, että kissan oireet olivat lievemmät kuin ihmisillä.

– Vaikea tietysti toisen puolesta sanoa. Kolme päivää se oli hyvin kipeä, mutta ruokahalu palasi ja aivastelu loppui sitten. Kesto oli lyhyempi, ja näyttäisi siltä, että eläimet saavat lievempänä kuin ihmiset, eläinlääkäri arvelee.

Ei ole täysin poikkeuksellista, että lemmikkieläimillä on todettu koronatartuntoja, vaikkakin Shinx-kissa on Suomen ensimmäinen viralllinen koronakissa. Raulion mukaan poikkeuksellista on kuitenkin kissan voimakkaat oireet.

– Muualla maailmassa testejä on tehty lähinnä oireettomille kotieläimille. Meidän kissa oli kuitenkin selvästi oireinen, hän kertoo.

Omia lemmikkejä ei kannata lähteä kuskaamaan suin päin testattavaksi, vaan eläinlääkäriin voi ottaa yhteyttä, jos eläin oireilee ja perheessä on todettu koronatartuntoja, Raulio vinkkaa.

Katso video:

Vuoden eläinlääkäri Teppo Heinola kertoo voiko koira saada koronan? 0:46

Vuoden eläinlääkärit vastaavat: Voiko koira saada koronan?

Lue myös:

    Uusimmat