Näin säästät jouluostoksissa – Lue saiturin 20 vinkkiä!

ABCNews.com kysyi todelliselta joulusaiturilta, miten selviät kulutusjuhlasta edullisemmin.

ABCNews.com -sivusto kysyi vinkkejä edullisempiin lahjaostoksiin todelliselta kitsastelijalta. Greg Hanscom, ekologisen Grist.org-sivuston kirjoittaja, on kertonut, ettei ole koskaan ostanut joululahjoja kahdelle pienelle tyttärelleen. Tuhlaamisen sijaan hän satsaa luovempiin tapoihin juhlistaa pyhiä.

Tässä Hanscomin 20 vinkkiä kulutusjuhlasta tinkimiseen!

1. Laadi omat sääntösi

Rohkaistu vastustamaan ostoshysteriaa. Hanscom kehottaa pysähtymään ja miettimään kulutamistaan: entä jos kuluttamisen sijaan juhlistaisit joulua omalla tavallasi?

2. Älä osta uusia lahjoja – anna lahjojen kiertää!

Toisen jäte on toisen aarre, ja uudelleen lahjoittaminen on hyvä tapa päästä eroon tavarasta, jota et tarvitse.

3. Välttele mainoksia

Mainoksia ja joulukuvastoja on kaikkialla tähän aikaan vuodesta. Hanscom kertoo, kuinka hänen tyttärensä ympyröi leluesitteestä kaiken toivomansa: siis aivan joka tuotteen. Hanscom kehottaakin poistamaan osoitteensa markkinointilupalistoilta ja estämään mainosten tulon postin mukana etukäteen.

4. Suunnittele ja budjetoi

Jos sinun on pakko ostaa jotain, hengitä syvään ja suunnittele hetki huolella ennen kuin ryntäät kauppoihin tai nettiostoksille. Aloita laatimalla budjetti. Hanscomin perhe aikoo välttää uuden vuoden luottokorttivelat tekemällä lahjaostokset kirpputoreilla.

5. Älä arvaile lahjatoiveita

Selvitä, mitä ystäväsi ja perheesi haluavat lahjaksi. Voitte sopia lahjojen hintahaarukasta ja siitä, mitä lahjoja vaihdatte, ja välttää näin budjetin ylitykset.

6. Lahjoita elämyksiä

Muistot kestävät eliniän, joten miksi et lahjoittaisi elämyksiä, kuten konserttilippuja tai viikonloppuvapaita? Hanscom aikoo viedä tyttärensä hiihtämään ja viettämään aikaa yhdessä materian haalimisen sijaan.

7. Aloita perinteitä.

Anna jotain, joka pitää lahjoittaa toiselle ihmiselle seuraavana vuonna. Näin lahja ilahduttaa aina vain uudestaan. Muista antaa lahjan mukana tarina sen menneistä vaiheista.

8. Tee se itse

Tee lahjat itse ja päästä luovuus valloilleen! Netistä löydät ohjeet mihin vain, askartelusta ruuan valmistukseen.

9. Kirjoita kirje

Jos et ole luovalla tuulella, yksinkertaisesti kerro rakkaillesi kuinka paljon he sinulle merkitsevät. Kirjoita kirje, jossa listaat ne ominaisuudet, joita heissä ihailet.

10. Kuva kertoo enemmän kuin tuhat sanaa

Kokoa yhteen valokuvia ja koosta valokuvakirja tai kalenteri. Netissä tämä sujuu vaivatta.

11. Anna aikaa

Tarjoa lahjaksi aikaasi ja apuasi esimerkiksi lumitöiden tekemisessä, koiran ulkoilutuksessa tai lastenvahtimisessa.

12. Antamisen lahja

Mene vapaaehtoistöihin ja löydä joulumieli! Hyvän tekeminen muille tuo hyvän olon myös itsellesi.

13. Tee lahjoitus

Tee lahjoitus rakkaasi nimissä, ja annat merkityksellisen, arvostetun lahjan.

14. Ekoilu on edullista

Unohda kaupan käärepaperit ja joulukortit: itse tehdyssä on ajatusta, ja se on myös ekologista. Kierrätä esimerkiksi sanomalehdet lahjapaperina.

15. Koristele vähitellen

Kaikkia koristeita ei tarvitse hankkia kerralla. Lisää yksi koriste päivässä sen sijaan, että ahkeroisit kaiken paikoilleen yhdessä illassa.

16. Ihaile muiden koristeita

Nouse autoon tai lähde kävelylle ihastelemaan muiden ihmisten jouluvaloja. Hauskan ja ilmaisen ajanvieton lisäksi vältät suuret sähkölaskut ja överit koristelut omassa kodissasi.

17. Järjestä nyyttärit

Vieraiden kestitseminen on kallista, joten järjestä nyyttärit: jokainen vieras tuokoon mukanaan jotain itse tehtyä syötävää.

18. Varoita etukäteen

Mikäli aiot olla ostamatta lahjoja, varoita perhettäsi etukäteen ennen kuin he hankkivat jotain sinulle- Varo loukkaamasta ihmisiä, ja ota asia esille hellävaroen.

19. Lahjassa ei ole kyse antajasta vaan saajasta

Jos lahjaasi ei oteta hyvin vastaan, hyväksy se. Et voi pakottaa jotakuta ilahtumaan lahjasta.

20. Epäilyksiä? Anna lahjakortti

Yhdysvaltalaisen National Retail Federationin mukaan jopa kuusi kymmenestä amerikkalaisesta toivoo tänä vuonna lahjaksi lahjakorttia. Ne ovat epäonnistuneita hankintoja ekologisempi vaihtoehto.

Lähde ABCNews.com

Kuvat Colourbox.com, Lehtikuva

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja