Näin sää vaikuttaa mielialaamme: Oletko sadeihminen vai kesätyyppi?

Sää vaikuttaa mielialaamme, AVAn lukijat paljastavat. Väitteelle löytyy myös tieteellistä tukea.

AVAn lukijat myöntävät, että säällä on vaikutusta tunteisiimme. AVAn kyselyyn vastanneista 47,6 prosenttia on sitä mieltä, että hyvä sää vaikuttaa positiivisesti mielialaan. Vastanneista 41 prosenttia on sitä mieltä, että sää voi toisinaan vaikuttaa tuntemuksiin. Vain 11,2 prosenttia oli sitä mieltä, että säällä ei ole minkäänlaista vaikutusta siihen, minkälainen olo kunakin päivänä on.

Monet muistuttivat, että auringonpaiste ei ole ainut hyvää mieltä tuova sääilmiö. Myös sateinen sää on monen mieleen.

Näin AVAn lukijat kommentoivat aihetta:

"Sää vaikuttaa mielialaan yllättävän paljon. Lämpimällä ja aurinkoisella kelillä olen harvoin huonolla tuulella. Upeat kelit ovat Suomessa niin harvinaista herkkua, että sellaista päivää ei halua pilata mököttämisellä."

"Miksi sade olisi se mielen pilaava sää? Paljon enemmän harmittaa paahtava helle. Poutasää on mukava ja tuo hyvän mielen, jos se ei ole ihan raastavan kuuma ja täysin pilvetön. On kiva jos välillä tulee kunnon ukkosia, mutta sade kieltämättä joskus pilaa vapaapäivän. Ainakaan koiraa ei huvita ulkoiluttaa kaatosateessa niin kuin viime päivinä."

"Ei niinkään ehkä mielentilaan, mutta väsyneemmäksi sade minut tekee."

"Kyllä vaikuttaa, mutta ei aurinko niin suoranaisesti. Aina kun sataa kunnolla ja kaatamalla, tulee hymy huulille kuin itsestään. Siinä vaiheessa tekisi mieli mennä ulos nauttimaan säästä niin kauan kun sitä kestää. Onhan se auringonpaistekin kiva, mutta kyllä siitä saa tarpeekseen."

"Aurinkoinen, kuuma päivä saa huonolle tuulelle, mutta sadesää tekee iloiseksi. En pidä helteestä enkä auringon porotuksesta - pois se minusta! Pilvinen päivä on paljon mukavampi. Kunpa ihmiset säteilisivät silloin murjottamisen sijaan."

"En ole ulkoapäin ohjattavissa ja mielentila on asennekysymys, joten sitä eivät säät tai muut ulkoiset seikat käännä suuntaan tai toiseen."

"Jos olo oikein onnellinen, ei haittaa vaikka rakeita tulisi taivaalta."

"Vain toiset ihmiset vaikuttavat siihen, onko päiväni kiva vai ei. Vapaapäivinä kotona on aina kivaa. Luontoäidillä ei ole kuin hyvää tarjottavaa minulle."

Sääherkkyys periytyy

Emotion-julkaisussa esitellyn tutkimuksen mukaan sään ja mielialan välillä on todella yhteys. Tutkimukseen osallistui 500 ihmistä, jotka jaoteltiin kesäihmisiin, kesän inhoajiin ja sateen inhoajiin.

Kesäihmiset ovat muita iloisempia, vähemmän pelokkaita ja vihaisia aurinkoisina ja lämpiminä päivinä. Sateen vihaajat taas olivat vihaisempia ja surullisempia päivinä jolloin satoi.

Tutkimuksen mukaan on myös olemassa ihmisiä, jotka inhoavat kesää. Kesän inhoajat kokivat negatiivisia tunteita nimenomaan silloin kun lämpötila kohosi korkeaksi, mutta olivat onnellisempia sateella.

Kesäihmisiä oli tutkittavista 17 prosenttia, kesän inhoajia 27 prosenttia ja sateen inhoajia yhdeksän prosenttia. Kesää rakastavilla äideillä oli usein lapsia, jotka rakastivat itsekin kesää. Samoin sadetta inhoavilla äideille oli erityisen paljon niitä lapsia, jotka inhoavat myös sadetta.

Kaikkiin sää ei vaikuta lainkaan. Tutkimuksen mukaan 47 prosenttia ihmisistä ei reagoi mielialallaan sään muutoksiin. Sääherkkyys saattaa kuitenkin periytyä, sillä tutkijat löysivät todisteita siitä, että sääherkkyys kulkee suvussa.

AVA on myös InstagramissajaTwitterissä! Käyttämällä twiitissäsi hashtagia #avatv viestisi voi päästä telkkariin.Tykkää AVAsta myös Facebookissa!

Lue myös:

AVA, Maarit Rasi

Osittainen lähde:nbcnews.com

Kuvat: Shutterstock

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja