Näin Ruotsin panttivankidraama eteni: Jännitysnäytelmä huipentui hämmentäviin pizzavaatimuksiin

1:48
Panttivankidraama kesti yhdeksän tuntia Ruotsissa – katso videolta miten kaikki eteni.

Ruotsissa eilen tapahtunut pankkivankidraama sai päätöksen pizzojen avulla.

Tilanne sai alkunsa Ruotsin aikaa kello 12.20 Hällbyn vankilassa Ruotsin Eskilstunassa. Kaksi murhasta tuomion saanutta vankia ottivat mies- ja naisvanginvartijat panttivangikseen. He lukittautuivat vanginvartijoiden valvomoon ja peittivät huoneen valvontakameran.

Siitä alkoi yli yhdeksän tunnin mittainen pankkivankidraama. Julkisuuteen ei ole vielä kerrottu, mitä huoneessa tapahtui tuntien aikana. Tiedossa on kuitenkin, että kaapparit olivat varustautuneet jonkinnäköisillä itse tehdyillä veitsillä.

Aftonbladetin mukaan kaapparit olivat 24-vuotias Haned Mahamed Abdullah ja 30-vuotias Isak Dewit. Molemmat miehet kärsivät murhatuomiota ykköstason turvaluokituksen omaavassa vankilassa.

Jutun alussa olevalta videolta voit katsoa, miltä poliisin massiivinen operaatio näytti eilen.

Massiivinen poliisioperaatio

Panttivankitilanne sai aikaan massiivisen poliisioperaation. Paikalle riensi sekä poliisin että Ruotsin vankienhoitolaitoksen neuvottelijat. Ruotsin poliisin kansalliset erikoisjoukot saapuivat myös tapahtumapaikalle myöhemmin päivällä helikopterilla.

Aftonbladetin mukaan muut vangit huusivat kaappareille, että näiden tulisi luovuttaa. Tilanteen aikana vankila meni lock down -tilaan ja muut vangit suljettiin selleihinsä.

Erikoisia vaatimuksia

Aluksi kaapparit vaativat pakoaan varten helikopteria. Tämän jälkeen he antoivat uuden vaatimuksen: Kaksi kebab-pizzaa vastineeksi toisen panttivangin vapauttamisesta.

Vaatimukset kuitenkin muuttuivat nopeasti, ja pian miehet kertoivat, että he voisivat vapauttaa molemmat panttivangit, jos miehet saisivat vaihtaa vankilaa. Tämäkään vaatimus ei ollut kauaa voimassa, ja vain viisi minuuttia toisesta vaatimuksesta he ottivat uudelleen yhteyttä neuvottelijoihin. Kolmantena vaatimuksena he sanoivat, että toinen panttivanki vapautetaan, jos erityisvankilan 20 vankia saisivat pizzat.

Poliisit yrittivät neuvotella molempien panttivankien vapauttamista pizzoja vastaan. Vaatimukseen ei kuitenkaan suostuttu.

Pizzaleipuri ei ollut uskoa kuulemaansa

Linköpingin poliisin komentokeskuksen johtaja sai tehtäväkseen tilata pizzat vankilaan.  Poliisi otti yhteyttä Beshar Toma -nimiseen pizzaleipuriin. Hän luuli aluksi poliisin pyyntöä vitsiksi.

Puoli viideltä kaksi vanginvartijaa haki pizzat. Ne kuljetettiin tapahtumapaikalle Ruotsin vankienhoitoviraston autolla.

Ennen pizzojen toimitusta kaapparit vaativat, että kaikkien vankien tulisi saada pizzansa ennen toisen panttivangin vapauttamista.

Neuvottelijat tekivät sitten liikkeensä. He ehdottivat, että puolet vangeista saisivat ruokansa, ja tuolloin toinen vanki vapautettaisiin. Tämän jälkeen loput pizzat toimitettaisiin. Kaapparit suostuivat ehdotukseen.

– Tietääkseni heillä ei ollut muita vaatimuksia. Neuvottelijat olivat hyviä ja he saivat rakennettua luottamusta, sanoo Jörgen From Nordin, Ruotsin vankeinhoitovirastosta Aftonbladetin mukaan.

Lopulta kaapparit päättivät luovuttaa.

– Kaapparit ymmärsivät, ettei heillä ollut paljoa vaihtoehtoja, ja jäljellä olevista vaihtoehdoista paras oli antautua.

Molemmat vangit vapautettiin

Ruotsin aikaa iltaseitsemältä Ruotsin vankienhoitovirasto kertoi, että toinen panttivangeista oli vapautettu. Kello 21.20 Ruotsin aikaa toinenkin panttivangeista pääsi vapaaksi.

Molemmat kaapparit pidätettiin ja heidät kuljetettiin poliisiasemalle. Heitä epäillään kahdesta kidnappauksesta.

Jörgen From Nordinin mukaan vanginvartijat eivät saaneet tilanteessa fyysisiä vammoja.

Lähde: Aftonbladet


2:44
Katso video: Ruotsin poliisilla oli massiivinen operaatio panttivankitilanteen takia.

Videot

Uusimmat

Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja